Suuret suunnitelmat/tapahtumat talomme parhaaksi

Paluu
Remonttiapua täältä.
Rintamamiestalokeskustelua taas löytyy täältä.
Rakennusperinteen Ystävät ry
Omakotiliitto

18.11.2011

Kellarissa kesän aikana tapahtunutta.

24.7.2011

Terassia maalattu.

25.6. - 5.7.2011

Terassit rakennettu, talousrakennuksen salaojakuoppaa täytetty. Talon tukihirsiä tuettu kellarissa.

5.7.2010

Loppusiivoukset muurin ympäriltä yläkerrassa. Pöytä laitteineen, tavaroineen pois muurin viereltä ja lasten huoneiden puolelta myös. Täytyy kyllä odottaa, että aurinko laskee hiukan, ennenkuin tuonne tulikuumalle mustalle peltikatolle saattaa astua. Sulaa muuten kengänpohjat peltiin kiinni... Remonttivaiheita löytyy täältä.

9.10.2009

Terassiin syntynyt rappuja.

20.9.2009

Terassia maalattu.

3.2.2009

Kuistia on rakentunut taas, pienessä pakkassäässä, udussakin. Ei sitä aina ole näin komeita kelejä "työtilassa". =oD

1.2.2009

Kuistilla tapahtunutta.

29.1.2009

Kuistille alkanut muotoutumaan kaapistoa.

18.1.2009

Kuistin lattiaa saatu etenemään.

13.10.2008

Välihuoneen ikkunaympärys laitettu talvikuntoon. Kiitos vanhemmilleni!

Tästä lähdettiin - eristelevyt näkyvissä ja kiiloilla kiinnitettyinä paikoilleen.

Kiilat ja polyuretaanin purseet poistettiin. Meiltä kun on mystisesti kaikki puukot hukassa, tuppeet vaan jäljellä. Nyt olikin ihan vallan näppärä sahanteräpuukko käytössä ja purseet saivat kyytiä.

Levyä piti vähän muokata oikean kokoiseksi ja sitten paikoilleenlaitto, listaa ikkunan alle ja siinä on!

Lopuksi vielä maalaus punaiseksi. Ei ole samanväristä kuin talo muutoin, mutta on tämä nyt huomaamattomampi kuin se vaalea levy pelkästään. Toivotaan, ettei mitään hurjia sateita nyt tulisi, että maali ehtii kuivumaan.

11.9.2008

Päivitetty 24.9., mutta terassilla menty taas eteenpäin hiukan.

9.8.2008

Kuistilla.

8.8.2008

Kuistia.

7.8.2008

Kuistilla tapahtunutta.

6.8.2008

Kuistia.

4.8.2008

Kuistia yhäti.

3.8.2008

Kuistia.

2.8.2008

Taas kuistia tänäänkin.

1.8.2008

Kuistia eteenpäin.

31.7.2008

Kuistilla taas lisää.

30.7.2008

Kuistilla tapahtunutta.

29.7.2008

Etuterassilla lisää.

28.7.2008

Kellarikopissa fiksausta ja Etuterassilla tapahtunut.

27.7.2008

Kellarikoppia nikkaroitu.

25.7.2008

Kuistilla paklaukset alkaneet. Tavoitteena saada pohjamaalattua viikonlopun aikana, jotta päästään kaappien rakenteluun pikkuhiljaa.

Terassillakin uutta.

24.7.2008

Terasseilla lisää.

23.7.2008

Terassilla lisää uutta.

21.7.2008

Terassilla tapahtunut.

2.6.2008

Kellarikopilla katto.

1.6.2008

Kellaria pikkasen tänäänkin.

28.5.2008

Kellarikoppia vielä lisää.

27.5.2008

Kellarikoppia lisää.

10.5.2008

Kellarin rappuset ovat edistyneet.

5.5.2008

Etuterassilla on kaideprojekti edistynyt.

2.5.2008

Kellarikoppiin on ilmestynyt rappukehikot.

25.4.2008

Kellarikoppi on jälleen pikkasen edistynyt.

23.4.2008

Kellarikopin edistysaskeleista löytyy lisätietoa täältä.

22.4.2008

Terassinovet saivat vihdoinkin listat ympärilleen. Vielä puuttuu peltilista oven yläpuolelta ja alaosan suojaus, vaikka se osa tosin tulee jäämään korokkeen taakse, ettei se jää näkyviin.

Katos on pelteineen jo odottamassa paikoilleen laittamista, tosin harja- ja reunalistat puuttuvat. Ne taitaa vielä olla näppärämpiä laittaa ennen nostoa kuitenkin. Tahtoo taas aina joku asia puuttua, ettei pääse etenemään, niinkuin haluttaisiin. Tellinkit täytyy rakentaa tuon katoksen asentamista varten. Se tuleekin olemaan mielenkiintoinen operaatio sitten nosta se katos paikoilleen...

19.4.2008

Nyt alkaa olla senverran lämmintä ja kuivaa ulkona, että pystyy jotain tekemään taas. Terassinovien päälle tuleva katos alkoi sitten hahmottua tänään. Kauppareissulta ei vältytty, kun huomattiin, että poran hylsyt (tai siis ne, mitkä kiinnitetään poraan, mitä on erikokoisia eri ruuveille) ovat tässä talven aikana tullut siivottua jonnekin. Ei löydetty mistään. Vielä pellit päälle ja tellinkit seinään, millä saadaan katos nostettua paikoilleen. Josko huomenna on samanlainen upea keli kuin tänään, niin homma edistynee taas hiukan.

9.3.2008

Vuosikin tässä välissä vaihtunut, eikä mitään ole tapahtunut remonttien suhteen. Pihakin peittyi lumivaipan alle vihdoin, kun kevättä ruvettiin jo odottamaan. Sain sitten otettua talvisen kuvan taloryhmästämme, missä näkyy melkoisen hyvin kaikki keskeneräiset asiat:

Vasemmalta lähtien siis puuttuu taka-aitaus koirille, osa kaiteesta ja rappuset (takaosasta kyllä jo löytyy), maalaus on tekemättä myös, kaiteesta kun tulee punainen, valkoisin puittein, niinkuin talokin on. Kaideportit puuttuvat myös joka paikasta. Terassinovien päältä puuttuu katos, muovi hoitaa nyt sen virkaa tällä hetkellä. Piippumuurikin on vanhanlainen vielä, siihen kun pitäisi tulla tuo kevytpiippu tilalle. Talon päädystä puuttuu kellariinmenokoppi, etuterassista rappuset sivulle (päärappuset on jo paikoillaan) sekä loput kaiteesta. Piharakennuksen päädyn perustus on kesken, mikä tarkoittaa, että paljon seinää ja lattiaa puuttuu myös. Muovi on sentään talven tuulissa ja tyrskyissä pysynyt paikoillaan. Töitä siis riittää vielä ihan kiitettävästi seuraavillekin vuosille...

31.12.2007

Kuistilla on edetty nyt taas hiukan. Senverran kuivat kelit tuli, että uskaltauduttiin etuterassilla näitä levyjen sahailemisia tekemään. Sisätilaa kun tähän hommaan ei ole. Lisätietoa löytyy täältä.

9.12.2007

Katos romahti tuossa lumisateessa edellisenä viikonloppuna ja nyt vihdoin sitten miehet eilen laittoivat sen osan pihaa taas kuntoon, keräsivät suojamuovin ehjän osan talteen ja laittoivat sen tuohon navetan avonaiseen nurkkaan, jotta suurimmat sateet pysyisivät rakennuksen ulkopuolella. Tuuli pääsee tuonne väliinkin, joten mitään kosteusongelmaa ei pitäisi olla tulossa tämän takia.

Kuistin valmistumista olen odotellut kovasti, mutta menoja alkaa olemaan niin paljon, ettei sitä ehdi tehdä - ja on alkanut sinne kertyä kummasti tavaraakin, kun kerran sisälle ei yksinkertaisesti mahdu ja autotallikin on lähinnä vaatekamaa jo täynnä... Ehkä ensi juhannuksena...

24.11.2007

On tässä ollut niin paljon muuta ohjelmaa, ettei ole ehtinyt tätäkään päivittämään. Ollaan saatu kellarin aukkoon talvisuoja - styroksia ja levy. Sitä ovikopperoa ei ehditty tekemään, mikä oli suunnitelmissa. Eipä me tuota kellaria nyt talven aikana tarvitakaan, kun siellä ei mitään ole. Pääasia, että sen pystyisi edes jotenkuten pitämään lämpimän puolella, niin pysyisi myös kosteus poissa.

Olohuoneessa saatiin vihdoin listoja terassinoven ympärille. Siitä enemmän täällä.

Sähköhommissa joku on mennyt vähän pieleen, kun tuossa jo viikolla kummasteltiin sellaista sulaneen muovin hajua, minkä lähdettä ei keksitty. Keittiössä ja eteisessä tuntui vahvimmalta ja siitähän sitten töpseleitä irrottelemaan ja pattereita ottamaan pois käytöstä. Onko jääkaappi, pakastin, mikro, astianpesukone, kahvinkeitin, vedenkeitin, kännykkälaturi vai mikä, syyllinen? Töpselit oli poissa ja silti vaan haju tuntui, eikä laimentunut. Eilen sitten kärähti isolla pokseella sulake ja siitä sitten johtoa pitkin seuraamaan jakorasiat ja sieltä se syyllinen löytyi. Yhdestä jakorasiasta oli kärähtänyt sokeripala. Nyt ollaan sitten osaksi ilman valoja... Kynttilät käyttöön!

9.11.2007

Jahas! Saapa nähdä, kuinka iso korjausremppa tästäkin sitten tulee. Meinaan terassinovien yläpuolelta tulee sisälle solkenaan vettä, yhä vielä, vaikka laitoin muovia ulkopuolelle suojaksi. Kun sitä katosta ei vielä ole. En tosiaan tiedä, kuinka isoja vahinkoja on ehtinyt tekemään, mutta ainakin tuulensuojalevy, mitä nyt pääsee näkemään, on litimärkä - voisipa sanoa, että eristeetkin sitten ovat. Varmasti vuotanut jo yöllä, kun lattia oli niin märkänä – ja sinnehän se sitten valunut vesi on mennyt oven ja lattian raosta alarakenteisiin... "jes"!

Tuo muovin laittokin oli yksi varsinainen projekti. Hirveä homma löytää jotain muovia ensin jostain. Tuolla sateessa ja tuiverruksessa menin eestaas, että mistä suojasta voisin napsaista palasen ilman aiheuttamatta lisää tuhoja. Muovi löytyi, mutta sitten mikään niittipyssy ei toiminut, tai en saanut toimimaan – hienosti ohjeet näytti, että tuosta vaan avataan, mutta itse sormet verillä en kyllä auki saanut, en kumpaakaan samanlaista vehjettä - juu, niitä on kaksi, taatusti toinen ollut hukassa jossainkohti ja isäntä hankkinut tilalle toisen. Kolmannen, vähän erilaisen sain auki, mutta siihen ei sitten sopivia niittejä löytynyt mistään.

Päätin unohtaa niittaukset. Seuraavaksi etsin sitten jo täydessä kiukussa vasaraa – kaikenlaista muuta vermettä taas löytyi, muttei sitä, ja tiedän, että huushollissa on niitä MONTA. Kun kaikki asiat on niin riipin raapin, ettei millään ole mitään omaa paikkaa, kaikki vaan heitetään johonkin. Ja kun vihdoin viimein löysin sen vasaran, en meinannut löytää sopivia isopäisiä nauloja mistään, ruuveja kaikki paikat vaan pullollaan.

Ja mikä taistelu tuulta vastaan olikaan, kun kökin takaovella, nousin kiikkerien tikkaiden päälle, yritin yhdellä kädellä pitää kiinni muovista, ”klipsusta” (minkä nyt hätäpäissäni rakensin pahvista käärittynä muovipussiin – muutenhan tuuli olisi heti tuon muovin niiden naulojen ympäriltä repinyt) ja naulasta ja toisella kädellä sitten vasaroin. Samalla, kun muovin irtonaiset päät paiskoivat päin pläsiä tuulen voimasta koko ajan. Helvetin kuustoista, etten sanoisi.

Vauriot todetaan sitten myöhemmin...

28.10.2007

Kostea päivä taas tänään, vähän kehno remppapäiväksi, kun ei ole tilaa leikkailla levyjä kuin ulkona. Mutta edistystä hiukan silti: täällä.

27.10.2007

Märkää ja pilvistä ollut, ja isäntä reissuilla viikot. Eilen sitten alkoi seinämateriaalia tulla kuistille. Lisää täällä.

21.10.2007

Sadetta ripottelee, mutta sisätyöt nyt pikkuhiljaa alkavat edistyä. Villat seinillä ja vintti-iitat katossa. Alkaa pysyä lämpö jo sisällä. Lisää täällä.

14.10.2007

Aurinkoinen keli tuli eilen hyötykäyttöön, kun miehet vaihtoivat välihuoneen ikkunan kuistille ja laittoivat tilalle pienemmän. Lisätietoa täällä.

7.10.2007

Kuisti sai lämpöeristettä, ikkunan suoristusta (=vääristystä), johtojen vetoja ja lattian. Lisätietoja täällä.

1.10.2007

Viikonlopulla sitten tuli rytkäistyä kuistia eteenpäin.

Päätyseinästä lähti ikkuna ja sitten koko seinä - tähän tulee kaappi kuistin sisälle.

Tässä uusi seinä, vielä vasta pohjamaalattuna.

Tämä kuva sisäpuolelta, eteisen oven takaa.

Ja tässä vielä kuistia edestä, kun viimeinenkin pikkuikkuna on poistettu. Nyt siinä on tehty aukko tulevaa ikkunaa varten valmiiksi. Ensi viikonloppuna sitten taas jatketaan.

23.9.2007

Miehet sitten laittoivat hulinaksi ja vaihtoivat kuistin ja eteisen välisen oven tänään. Lisätietoa täältä.

20.9.2007

Melkein olen unohtanut laittaa tietoa tästä uudesta lautataapelista, minkä miehet tuossa saivat aikaiseksi, ettei meidän puutavarat mene pilalle tässä, kun jatkuvasti sataa vettä ja muuten vain kosteaa.

Muutoin onkin ollut melkoisen hiljaiseloa. Isäntä reissailee ulkomailla, eikä olisi kyllä pahemmin ollut kelejäkään, mitään tehdä. Kuistia pitäisi saada tehtyä tässä, kun on senverran kylmiä öitä ja myrskyisiä päiviä ollut, että eteiseen tulee vallan kylmiä tuulia kuistin oven raoista, kun kuisti on ihan ilman lattiaa ja sisäseiniä...

4.9.2007

Saatiinhan sitten tihkusta ja tulevista-menevistä ukkoskuuroista huolimatta maanantainakin jotain aikaiseksi. Itse olin reissussa, niin isäntä oli vihdoin laittanut eristeet terassinovien alaosaan. Saadaan kohta laittaa listat paikoilleen, kunhan tuo eristevaahto nyt ensin kuivuu.

Tässä tätä sadesuojaa sisältäkinpäin kuvattuna. Sitä isoutta nyt ei tunnu saavan mihinkään kuvaan oikein.

Ja tänään lähti sitten vihdoin perustusta palasiksi ja saatiin kellariin kulkuaukko.

2.9.2007

Niin epävakaata keliä ollut, että vasta nyt saatiin remppakatos tehtyä valmiiksi. Sataa vähän väliä, ukkostelee ja onpahan tullut pariin otteeseen kunnolla rakeitakin. Nyt on paikka, missä pitää sirkkeliä ja muita sähkövempaimia rempan aikana, samaten kuin suojata vähän paremmin kastumiselta muita remppajuttuja.

Tämän jälkeen, ehkäpä, helpottuu vähän tuo kuistinkin remppaaminen, kun ei ole NIIN kiinni säistä enää. =o)

Ja tilaa tuolla katoksen alla kyllä riittää!

28.8.2007

Epävakaita ilmoja ollut, ukkosia, vesisadetta, tuulta ja kylmää, vaikka välillä on aurinkokin pilkahdellut. Ei pystynyt pahemmin mitään tekemään. Nyt sitten illalla kuivalla hetkellä vihdoin ovet irti, karmit pois ja aukkoa isommaksi. Sitten taas ovet takaisin kolmin voimin ja hyvä oli.

Kunnes sitten pursoteltiin polyuretaania raamien ympärille. Johan jotenkin taas tuli pingotuksia sinne tänne ja ovet kolahtelevat nyt yhteen. Erilaisia säätöjä ollaan jo kokeiltukin, mutta mitään vaikutusta niillä ei ole tuntunut olevan. Polyuretaani turpoaa vielä vähän aikaa, katsotaan, mihin ovet lopulta asettuvat (toivottavasti saadaan ovi auki aamulla...).

26.8.2007

Melkein koko päivä menikin sumpliessa keittiöasioita. Vettäkin on tasaisin väliajoin satanut, niin terassin ovien suhteen ei ole tapahtunut käytännössä mitään. Mitä nyt yhdet kahvat ostettiin, mitkä todettiin, etteivät olekaan oikeanlaiset ja oveen sopivat... Nämä saavat sitten mennä tulevaan kuistin oveen ja täytyy ostaa terassin oveen uudet.

25.8.2007

Tänään nostettiin sitten jääkaappi ja pakkanen pois paikoiltaan, että äkkiä korjataan rikkimennyt hylly siitä välistä, mutta eihän sekään ollut niin helppoa, mitä kuviteltiin. Lisää täältä.

Terassin ovenlaitto alkoi myös. Vanha ulko-ovi pois, samoin vanerit ja sitten olikin aukkoa jo levennettävä ja myös tehtävä korkeammaksi.

Oven yllähän tietysti oli myös purua, mikä piti sieltä sitten poistaa, että saatiin uudet eristeet. Suojauksia piti tehdä, ettei tuuli olisi tuonut puruja ympäri kämppää. No, purua oli silti ympäriinsä, kun siitä päältä kenkinemme kuljettiin...

Ja tällaisilta ovet näyttivät heti saranoilleen laiton jälkeen. Ihan kivan näköiset ja valoakin tuli olohuoneeseen vihdoin taas! Nyt sitten onkin ollut ongelmana löytää ne oikeat säädöt, millä ovet olisivat oikeassa asennossa karmeihin ja toisiinsa nähden. Laitettiin kolmeen pekkaan (minä, mies ja poika) ovia paikoilleen, nostettiin taas pois ja lopultakaan ei vielä löydetty oikeaa asentoa. Täytyy jatkaa huomenna, ettei nyt kaadeta ovea ja rikoteta laseja heti alkuunsa. Otti meinaan nostot käsiin ihan kummasti...

23.8.2007

Terassin pariovet tulivat tänään. Nyt ei ole epäselvyyttä siitä, mitä viikonlopulla tehdään. =oD

19.8.2007

Piharakennuksen perustukseen tuli taas pätkä lisää. Nyt täytyy antaa laastin kuivua ja kovettua, että saa kiinnitettyä seinän paikoilleen, ennen seuraavan pätkän purkamista.

Siskon miehen avustuksella etuterassikin alkoi saada kaidetta.

15.8.2007

Siskon miehen avustuksella isäntä sai sitten rytkäytettyä talousrakennuksen perustusremppaa eteenpäin. Seuraava palanen on vanhaa perustusta purettu ja nyt täytyy vain sitten kaapia vähän tuota alushiekkaa pois, tasata alusta ja perustaa pohja hyvin, ennenkuin laitetaan uutta perustusta tilalle. Kaikki on aina kotiinpäin! Kiitos avusta! =o)

12.8.2007

Tässä on nyt ollut kaikenlaista menoa ja vipellystä; juhlimista, mopon metsästystä, niin on jäänyt tämä remonttipuoli vähemmälle. Mutta onpas se nyt paraatioven edessä sitten raapuset! Niitä nyt ei vielä voi käyttää, kun kuistilla ei ole lattiaa, mutta siinä se nyt kuitenkin on!


9.8.2007

Se on nyt sitten lipputankokin pystyssä - ja isännänviiri liehumassa! Suomenlippukin tuli hankittua, mutta nyt odotellaan seuraavaa liputuspäivää vaan. Toivottavasti se huomataan - ei olla kovin ahkeria liputuspäivien tietäjiä kyllä. Onneksi ei ole mikään suuri moka, jos lipussa isännänviiri liehuu lipun tilalla. Isommat juhlat kyllä tiedetään. Liputuspäiviä vaan tuntuu olevan ihan hurjan monia nykyään.

Ekat rappuset terassille on myös tehty.

Ja sähkäriltä oli jäänyt ihan erehdyksessä laittamatta itselleen ylös sovitusta tulemisesta. Pahoitteli tapahtunutta ja lupasi tulla uudestaan "joku aamu" - toivottavasti siten ajoissa, ettei meillä ole huusholli tyhjänä - koulut kun alkavat, niin meillä ei välttämättä ole aina joku kotona, vaikka yleensä onkin.

7.8.2007

Onneksi ei aamulla jääty kovin pitkäksi aikaa sähkäriä odottamaan, kun ei sähkäriä sitten ilmaantunut koko päivänä paikalle. Eikä mitään viestiäkään, että suunnitelmiin on tullut muutosta. "Hiukka" harmittaa moinen välinpitämättömyys, kun meillä meni monet päiväsuunnitelmat uusiksi sen takia, että varauduttiin sähkärin vierailuun - ihan jo näitten meidän koiruuksien takiakin. No, kaipa heillä hyvä selitys on, kun huomenna asiasta kysytään.

Auton akkuongelmien takia ei sitten ehditty hakemaan lisää eristeitäkään, eli kuistilla ei nyt ole tapahtunut mitään.

Terassin raput alkavat nyt muotoutua. On siinä nikkaroimista, kun osia on erikokoisia ja -näköisiä. Mutta tukevilta vaikuttavat!

Vähän vino kuva tuli, mutta kyllä tuosta nyt selvän saa, edes hiukan.

6.8.2007

Terassin raput eivät tänään edenneet lainkaan. Kuistin lattiajuttuja tehtiin tänään. Huomenna tulee sähkäri aamulla, saadaan taas vähän sisäremppaa eteenpäin.

5.8.2007

Eilen oli talkoopäivä, mikä päättyi rapukesteihin. Ahkeraa porukkaa oli touhuamassa terassejamme eteenpäin ja vauhdillahan sitä tulosta sitten syntyikin! =oD Lisätietoa ja kuvia löytyy täältä.

Vähän jatkettiin vielä tänään ja rappusiakin on aluillaan:


3.8.2007

Katsottiin tänään karkeasti lipputangon paikka valmiiksi. Koska koko pihasuunnitelmamme meni uusiksi viemärilaitoksen paikkaa vaihdettaessa (ilmeisesti työtapaturma alunalkaen), ei ollutkaan helppoa päättää paikkaa. Vielä kun ei tiedä käytännössä, missä aita tulee menemään, missä on huvimaja, missä kasvihuone... Mikä on minkäkin edessä ja vieressä. Tuntuu, että nyt kun tuo viemärimolluska sähkötolppineen on ihan keskellä pihaa, se kohtaa kaikki katseet ensimmäisenä... Milläs kummalla tuota sitten oikein maisemoisi?

Koska kulku on takaoven kautta taloon tällä hetkellä, siellä on "kanarappuset", mitä pitkin pääsee terassille, kun rappuja ei vielä sielläkään ole.

Kanarappuset päätyvät kulahtaneeseen kynnysmattoon, joka toivottaa kaikki vieraat tervetulleiksi. Koska se on ollut miltei koko kesän ulkona, aurinko ja tuuli ovat vieneet siitä värit. Idea kuitenkin selvinnee.

Lisää terassimeininkiä löytyy täältä.

2.8.2007

Sähkäri kävi laittamassa extempore pihalle sähkötolpan pystyyn. Siinä ei kauaa nokka tuhissut. Jää mietittäväksi, miten nämä hökötykset keskellä pihaa pystytään maisemoimaan jotenkin joskus... Hmm.

Lisäksi sitten alkoi etuterassin tekeminen perustusten anturoiden valamisella.

1.8.2007

Ei paljon ole remontti edistynyt, kun oli rippijuhlakekkeröintiä tässä välissä, sitten satoi vettä päälle - hyvä, ettei juhlissa kastuttu. No, tarkempia suunnitelmia ja piirustuksia sitten on väliaikana tehty - etuterassin perustuspaikat, runko ja rappusten paikat, kaiteiden mallia jne. Niitäkin tarvitaan.

Tänään on siirtynyt kulkusilta etuovelta (etuterassin rakentamisen tieltä)...

... takaterassille. Nyt on kulku takaoven kautta, kunnes saadaan tuo etuosa kuntoon.

Lisäksi sitten juhannusruususta lähti kulma, että saa tilaa etuterassin rakentamiselle. Saa sitten aikanaan taas kasvaa ja levitä rauhassa. Jos kasvaa, kun joutuu hiukka enempi varjoon.

Hassun näköinen lovi siihen puskaan tulikin...

26.7.2007

Sähkäri kävi laittamassa vihdoinkin tuon uuden sähkökaapin paikoillensa. Tästä:

Tuli tällainen:

Vielä puuttuu reunojen tasoitus ja ovi päältä, mutta se tulee siihen sitten, kun saadaan enempi sähkötöitä tehtyä kuntoon. Vielä varsinaisessa käytössä siis on vanha sähkökeskus ja remontin edetessä sitten vaihtuu piuhat uuteen. Tavoite siis, että töiden valmistuessa saadaan vanha kaappi pois keittiöstä kokonaan.

23.7.2007

Terassin lattiataso on nyt alustavasti tehty. Laudat paikoillaan muutamilla ruuveilla. Lisää täytyy vielä laittaa, mutta nyt alkoi satamaan, niin saa odottaa selkeämpää säätä tämä loppu - ja täytyy käydä ostamassa ruuvejakin lisää. Seuraavaksi täytyy sitten tilata aitalaudat...

Kova etelätuuli sai sukat pyörimään jalassa sisällä, kun entisen ikkunan paikalla olleista reiistä tuuli sisällekin oikein kunnolla. Laitoin verhotankoon nyt yhden päiväpeiton, jonka avulla tuiverrus nyt hiukan rauhoittui, vaikka edelleen lattiatasolla vetää. Ja vetää, kunnes uusi ovi saadaan paikoilleen.

22.7.2007

Terassia saatu eteenpäin. Poistettiin nyt vihdoin vanhat nuohoustikkaat katolle myös. Se kun oli yhdellä pultilla kiinni, mikä oli jäänyt jengoilleen pyörimään. Se piti sahata poikki. Nyt ei ole enää hassusti kaksia tikkaita katolle vierekkäin.

21.7.2007

Tarkoitushan nyt sitten on saada takaterassi tehtyä siihen kuntoon, että voidaan käyttää kulkua takaoven kautta sillävälin kun otetaan etuoven edestä kulkusilta pois sen rappujen rakentamisen ajaksi. Onkin hienoa saada puuraput niiden kamalien betonirappujen tilalle, mikä meillä ennen oli. Ja ihan näyttää kivasti hommat etenevänkin, vaikka pari päivää meni sadetta pitäessä.

17.7.2007

Terassihommien etenemistä voi sitten seurata tarkemmin täällä. Homma lähti eilen alkuun, vihdoin viimein. Sateiden takia ei näitä ikkunajuttuja ole voinut tehdä, ettei sitten saada vettä sisälle. Tehdään kulku ensin takaoven kautta mahdolliseksi, niin lähdetään nikkaroimaan etuterassia ja rappusia. Päästään siitä epävarmasta kulkusillasta eroon - sitä olen jo odottanut!

14.7.2007

Tänään saatiin ensiksi olohuoneeseen vanerilevy oven viereen kissaesteeksi ja tulipa taas olohuone heti kivamman näköiseksi - ei ole koloa seinässä.

Kyllä sitä vaan aikaa ikkunoitten vaihdoissakin saa kulumaan. Kaiken kukkuraksi ikkuna on laitettu vaateriin, mutta talo on vinossa, joten se täytyy vielä sopivasti laittaa vinoksi, ettei silmällä eroa huomaa. Viimeistely nyt tietysti puuttuu kokonaan. Täällä kuvia.

13.7.2007

Tänään sitten laitettiin hulinaksi, ja poistettiin olohuoneesta ikkuna ja tilalle tuli vanha ulko-ovi. Kuvia löytyy täältä. Tämä toimii kohta ainoana kulkuaukkona, kun aletaan kuistin terassia ja rappusia rakentamaan. Koirien kanssa ei siitä kulku toimi millään rakennusvaiheessa ja silti täytyy lenkitykset hoitaa (kas kummaa!). Siirretään etupuolelta silta takapihalle kohta ja sitten on vuorossa myös tuon kuistin ikkunan irrottaminen ja aukon suurentaminen tätä olohuoneesta irroitettua ikkunaa varten. Hommia siis riittää!

11.7.2007

Siirtelin tosiaan tuossa ennen reissuani olohuoneen ison ikkunan edestä kukkasia pois mahdollisen oviaukon laittamista silmälläpitäen. Ovea siihen ei taakse tullut, mutta uusi etuovi oli paikallaan, kun tulin kotiin. Tiivistyksiä, lukko ja listoitukset tehdään tänään.

Tässä ovi sisäpuolelta paikoilleen asennettuna, mutta viimeistelemättömänä.

Ja ulkopuolelta tässä. Mimi huomasi heti, että ovi oli erilainen kuin ennen, mutta Kissi vain ihmetteli, että miksei ovi aukea niin nopeasti kuin ennen (pitihän sitä nyt vähän ihailla...). =oP

7.7.2007

Melkoista hiljaiseloa nyt ollut remontin suhteen. Energia tuntuu olevan hukassa, vaikka töitä olisikin. Eilen tuli irroitettua kuitenkin vihdoin piharakennuksen nurkkatolpan tynkä kokonaan, että siihen tänään saisi laitettua uuden tilalle.

Tämän jälkeen saadaan ruveta purkamaan lisää perustusta ja laittamaan uudestaan seinää suoraksi.

Viime yön sateiden ansiosta tienoo on märkänä ja aamusti ripotteli vielä lisää vettä, niin laitettiin vihdoin koirankopin rääppeet palamaan taivaan tuuliin. Tulipa havaittua, että villa ei sitten pala, ei millään. Todella paloturvallista ainetta!

Taas hävisi pihalta yksi ruma kasa, vaikka villat nyt sitten jäivätkin vielä jäljelle...

4.7.2007

Kun tilattujen tavaroiden pitäisi tulla - terassinovia lukuunottamatta - ensi viikolla, katsottiin eilen illalla työjärjestystä vähän. Nyt pystyy tekemään, kunhan ei ala satamaan, terassin perustuksia ja piharakennuksen perustusta. Nyt vain ei ole kuin illat ja viikonloput työhön, niin etenee hyvinkin hitaasti. Eilen jo piti homma aloittaa terassin suhteen, mutta meillä menikin ilta sisäremontin suunnittelemisessa, mistä kerron enemmän täällä.

1.7.2007

Ihan vain tilannetietoa vähän. Pihalla suurin muljaus on ohi, vaikka piharakennuksen päädyn perustuksen korjauksen takia piti jättää salaojitus ja sadevesiputkitusten laitto kesken vielä. Asuinrakennuksen reunat ovat kiinni kellarin oven paikkaa lukuunottamatta. Ihan hyvältä siis vaikuttaa!

Viime torstaina kovasti mietittiin, mitä tarvikkeita tarvitaan ja perjantaina tehtiin tilaus. Puutavaraakin tuntuu olevan saatavilla sentään, vaikka vähän mietittiin, miten käy, kun puupulasta on uutisoitu. Nyt on tulossa siis tarvikkeet seuraavaksi kuistin sisustukseen, olohuoneen lattiaan sekä etu- ja takaterassiin. Myös ulko- ja väliovia tilattiin samalla, niin saadaan nekin paikoilleen heti, kun muu remontti antaa myöden.

Terassin perustuksia pitäisi seuraavaksi ruveta takapihalle tekemään. Se taitaa tulla tehdyksi iltapuhteina, kun kesäloma on ohi, eikä isännän veli ehdikään tulla auttamaan. Kiireeksi siis tulee taatusti pistämään, että saadaan kaikki tehtyä ennen talven tuloa. Mutta mahdolliselta vielä vaikuttaa, onneksi!

24.6.2007

Sataa, ei sada. Eipä olla perustuksen kanssa mitään tehty. Tyhjättiin sitten kuisti ja ennenkuin sekään onnistui, piti siivota autotalli, että oli paikka, mihin tavarat saatiin mahtumaan. Hurjasti menee tavaraa kyllä roskiin. Kummasti sitä on rikkinäisiä takkeja ja kenkiäkin vaan säilyttänyt, vaikka uusia on jo tullut tilalle... Onneksi jäteautoaika on ensi tiistaina, niin saadaan kamat pois näkösältä miltei saman tein.

Koiratkin olivat ihan ihmeissään, kun kuisti tyhjeni ja siirsin muutamat kengät sisälle ja koirien ulkoilutarpeet myös. Yleensä kun remmit laitan vasta kuistilla, ettei tarvi säilyttää remmejä sisällä. Mutta eipä siihen tavaroiden roudaamiseen loppujen lopuksi kauaa mennyt, kun koko poppoo oli mukana. Tulipa jokaisen katsottua omat tavarat, että mikä on roska ja mikä käyttökelpoinen. Onhan siellä jokunen ihan hyväkin takki ja kenkä, mitkä vain eivät enää sovi jalkoihin (lasten). Pitää serkuilta kysäistä joskus, josko jokunen tavara pääsisi uuteen kotiin.

Sisäremonttijuttuja ja kuvia löytyy jatkossa täältä.

23.6.2007

Salaojat, sadevesiputket ja viemärit ovat nyt tehty piharakennuksen päätyä lukuunottamatta kuntoon. Kaivinkone vain sorakuorman kanssa pihalle ja saa täyttää kaivannot ja viedä savikasat pihalta mennessään. Nyt pitää laittaa uusi piharakennukseen päätypalkki paikoilleen, jotta perustusta voisi purkaa lisää. Ja kun siihen saa taas pätkän uutta perustusta, siirrytään kuistin kimppuun - uusi sähkötaulu kun tulee siirtymään sen seinälle.

16.6.2007

Kallistukset tehty, putkia vedetty lisää. Sorakuormia kärrätty "jokunen". Saatiin tänään myös miehen veljen avustuksella saapuva vesi piharakennukseen perustuksen läpi routarajan alapuolelta. Sorakuormien kärräämisiä tiedossa vielä yllin kyllin.

15.6.2007

Homma ei ole seisahduksissa, vaikkei mitään ole tänne ehtinyt laittamaankaan. Pattitilanteitakin tullut vastaan, kun ei oikein tuota kokemusta homman hoitamisesta ole, ja joutuu alkuun tekemään asioita vaikeimman kautta, mutta tehdessä sitä sitten yleensä viisastuu ja vauhti loppua kohden kasvaa.

Laittelen hetikohta kuvia tänne.

28.5.2007

Tänään tosiaan miehet saivat sitten sähkö- ja puhelinlinjan asennettua maahan. Kaivanto tehtiin ja suljettiin miltei samantein. Lisäksi ojaa metsänreunassa syvennettiin, ettei se vesi tulisi taloille vaan valuisi poispäin. Hiukan sitä pitää vielä jatkaa, kunhan koneella pääsee likemmäs (täytyy salaojat tehdä pois ensin, että nuo kasat pihalta häviävät). Jätevesisäiliökin on saatu ankkuroitua paikoilleen ja jokunen sadevesiviemärilinja johdettua sadevesikaivoon. Rankka sadekuuro ja ukkonen hetkeksi keskeytti työt, vaikka nuo miehet tosi pitkään töitä tekivät sateessakin. Eivätkä edes kahvitaukoa halunneet pitää välillä. Vähän niinkuin väkipakolla Jaska sitten heille kupposen vei, että saivat jotain lämmintä sisällensä. Vaikka lämminhän tämä keli on ollut kyllä. Ehkä hiukan liiankin.

Ympäristöähän tällä rempalla ei nyt tosiaan kohenneta. Pikemminkin päinvastoin, kun nyt täytyy odottaa vuosi, että maa painuu siihen syvyyteen, mihin on painuakseen. Nurmikkoakin voi siis alkaa tekemään kaivuukohtiin vasta ensi keväänä aikaisintaan. Kaivuuväyliä nyt tulee sinne ja tänne ja jotenkin meidän on ne vielä merkattavakin itsellemme, ettei sitten liian lähelle niitä mitään puita tai pensaita tulla istuttamaan - saatika rakentamaan jotain huvimajaa tai kasvihuonetta päälle.

Löydettiin ikivanha merkkaamaton Soneran piuhakin, mitä Soneralla ei enää tunnuttu tunnistavankaan, mutta kaapelitietopuhelimessa kyllä. Taitaa olla joku niin vanha, että on jo poistettu käytöstä ja Sonera unohtanut sen olemassaolon. Eipä ollut meillä rasitustodistusta asiasta ainakaan. Meinasivat siellä, että soittavat kyllä takaisin, jos on vielä käytössä oleva piuha. No, sinnehän se jätetään maan sisään, missä on ollutkin, ei ruveta nyt poikittaisvetoja sen takia tekemään. Kaivanto on vähän aikaa auki, jos haluavat tulla paikkaa katsomaan.

Mutta kyllä tämä hienosti näyttää edistyvän, kun suurimmat pihatyöt on hyvässä lykyssä tehty jo ennen kesäkuuta, jolloin isännän kesäloma alkaa ja rupeavat tätä talon sisäosaa laittamaan... Siinä sitä sitten ollaan mietintämyssyt päässä, että miten hoidetaan koirat ja kissat, etteivät putoa lankuilta, kun lattia poistetaan... Hmm. No, vielä on vähän aikaa miettiä. Evakkovuokrakämppää kun ei saatu - olisi minimissään puolen vuoden ajaksi pitänyt sitoutua vuokranmaksuun. Eipä ole moisia rahavaroja ottaa mistään. Iso kolmen huoneen + keittokomeron huvilateltta meillä oli, mikä olisi ollut pieni apu, mutta senkin on isäntä siivousinnossaan pois heittänyt (käsittämätöntä!). Nyt tekisi oikeasti mieli hankkia uusi... Hmm - toisen kerran. Teltta pienen koira-aitauksen sisälle ja siellä olisi hyvä päiväsuoja koiruuksille. Kissat voisivat sen aikaa olla tuolla piharakennuksen huoneessa. No, täytyy nyt katsoa.

Hauska yksityiskohta päivältä oli se, kun isäntä vihdoin päätti päivän töiden olevan pulkassa, tuli takki märkänä (kastui sateessa eikä ollut ehtinyt kuivua) sisälle. Riisui takin ja mennä pörröötti se kädessään takaisin ulko-ovelle - ja tuli heti sieltä takaisin: "Ai niin, joku prrr..le on ottanut meiltä rappujen kaiteet pois!" Olisi laittanut takin siihen rappujen kaiteelle kuivumaan... =oD

Tältä päivältä lisää kuvia löytyy täältä.

24.5.2007

Homma alkoi! Tarkempia tietoja ja lisää kuvia löytyy täältä.

23.5.2007

Tänään kävivät miehet sitten katsastamassa pihaa salaoja/viemäri ym. kaivuuta silmällä pitäen. Tällainen kuvan hökötys on pihalla jo odottamassa. Huomenna alkaa tositoimet! Kohta on piha mullin mallin. Kamalasti kaikkea kaivettavaa tässä kyllä onkin; talojen ympärystät, linjat talojen välillä, sakokaivon kuoppa, linjat sakokaivolle ja siitä eteenpäin, sähkökaapelin maa-asennus, viemäriveto piharakennuksesta sakokaivolle, betonirappu ja kannot pois... Huh!

10.5.2007

Tänään tuli postissa tieto, että rakennuslupahakemuksemme on hyväksytty! Jes! Nyt sitten vain hommiin. Apuva! Nyt rupeaa paniikki iskemään! Laittelin tähän mukaan kuvaa takapihastamme, jossa se suurin muutos tulee näkymään. On ehditty tästä jo vanhat villiintyneet omenapuut kaatamaan tulevan terassin alta. Muistoksi kuitenkin siitä, mitä oli ennen... Nyt jännittää!

4.5.2007

Vihdoinkin on rakennuslupahakemukset laitettu vetämään! Monen mutkan kautta ja isoin ponnistuksin, mutta nyt toivotaan, että voidaan vähän aikaa huokaista. Kohta alkaakin sitten jo täysi työn touhu.

Talossa ei siis kovasti paljon muutoksia loppujen lopuksi tule olemaan, kun ei voitu laajentua sivulle, alle eikä ylle, niin vanhassa pysytään. Terassi nyt tulee kuitenkin ja olkkariin ovi. Eli sivulla olevat piirrustukset eivät enää pidä paikkaansa. Täytyy yrittää ehtiä niitä päivittelemään tässä, kun saan itselleni sellaisessa muodossa kuvat, että pystyn niitä käyttämään...

Edistystä siis kuitenkin!

4.4.2007

Väliaikatietoa taas. Päädyttiin siis pitämään yläkerran aula makuuhuoneenamme, kunnes lapset kasvavat niin, että lentävät pesästä. Ei auta! Tehdään salaojitus, viemäröintiuudistus, takakuisti & -terassi ja muutoin perusparannusta sisätiloihin. Sauna- ja pesutilat menevät kokonaan uusiksi, olohuoneen lattian suoristuksen takia menee olohuone kokonaan uusiksi, keittiön lattia on vielä kysymysmerkkinä, mutta yläkerran aula käydään läpi lattian ja seinien osalta myös. Jos mahdollista, kunnostetaan piharakennuksen puusauna ja rakennetaan siihen katettu ulkoterassi. Kyllähän siinäkin työtä jo riittää yllin kyllin. Arkkitehti lupasi piirrustukset kahden viikon sisällä, niin päästään asioissa eteenpäin.

Lasimies on lähiaikoina tulossa katsomaan, minkälaisen tarjouksen voisi meille antaa, että osataan vähän laskeskella kuluja ja vertailla vaihtoehtoja. Sähkömies on tulossa ensi tiistai-illalla katsomaan taloamme ja sen vaatimuksia remontin osalta, kun nyt se koneellinen ilmastointi taloon tulee. Alkaa vanha sähkökeskus jäämään jo liian pieneksi ja on aika vaihtaa uuteen.

29.3.2007

Nyt ollaan heitelty puolin ja toisin erilaisia uudisversioita talomme tulevasta remontista. Hankalalta vaikuttaa nyt, kun rakenneinsinööri on sitä mieltä, että uuden ja vanhan osan liikkuminen tulee todennäköisesti menemään niin, että joku paikka retkahtaa. Suositteli kokonaan uuden talon rakentamista nykyisen viereen. Juu, sellaiseenhan meillä on varaa, kun "perusparannusta" halutaan... Katsotaan nyt, mitä tästä oikeasti tulee. Taidetaan vain fiksata pesutilat, putket ja olohuoneen lattia tällä menolla - ja pidetään yläkerran aulaa omana makuuhuoneena, kunnes muksut muuttavat pois kotoa. On tämä sitten vaikeaa!

8.3.2007

Ollaan käyty sähköpostikeskusteluja talomme osalta arkkitehdin kanssa tässä ja erilaisia hienoja ratkaisuja onkin tullut vastaan. Ovat vaan aika lailla meidän budjetin ulottumattomissa monet. Laittelin nyt kuvaa tännekin siitä, minkälaisen version heitin itse eteenpäin ja katsotaan minkälaisena se tulee takaisin. =o) Nyt näyttää siltä, että homma oikeasti etenee kuitenkin. Kun saadaan perussuunnitelma valmiiksi, voidaan antaa lvi-suunnittelijalle ja rakenneinsinöörille omat piirrustukset tehtäväksi.

Avautuvat omaan ikkunaan:
Täältä löytyy alakerta
Täältä taas yläkerta

14.2.2007

Insinööri kävi rakenneasioissa taloamme katsomassa ja hän on vahvasti sitä mieltä, ettei tuonne kellariin pysty mitään järkevää saamaan, koska laattaa ei uskalla mennä purkamaan. Talo on rakennettu sellaiseen aikaan, että tuskin edes kunnon anturoita löytyy ja suositteli meidän tekevän pienen koekaivannan tuohon päätyyn, että kuinka syvä perustus on ja miten se päättyy. Meidän pitäisi saada noin 50 cm lisäkorkeutta kaivamalla, mikä on savimaassa aivan hirveä muutos ja kuulemma piipunmuurin pohja todennäköisesti on jo nyt korkeammalla kuin kellaritilan lattia, mikä tarkoittaa sitä, että kaivuuhommassa voi koko piippu ”kaatua”. Sen lisäksi, että kaivuuhommassa menee sekä aikaa että rahaa – heitti hintaa 100.000 erkkiä tuon kokoisen kellarin kaivuuseen, tukemisineen. Huh! Ei meillä ole todellakaan noin paljoa rahaa pistää kellariin ikuna päivänä.

Oviaukon kellariin saa laitatettua kuulemma käytännössä kantavuuksia ajatellen mihin vaan, kunhan siihen laittaa yläpuolelle jonkin tukipalkin. Ovi kun sinne joka tapauksessa putkistohuoltojakin ajatellen tarvitaan. Varasto/askartelukäyttöön tuo käy. Suositteli myös piipun ja muurin purkua kokonaan ja jonkin kevyempirakenteisen rakentamista tilalle, koska se siinä painavana nyt näyttää pikkuhiljaa vajoavan ja vetävän taloa keskeltä alas, eikä sitä painumaa kuulemma halvalla saa poistettua, vaikka yrittäisi jotain tukijärjestelmiä ja lisäanturoita laittaa kellariin. Lisäksi meinas, että koska kattomme on niin jyrkkä, niin alakerran olohuoneen ja pesuhuoneen/keittiön välistä seinää ei saisi missään nimessä mennä purkamaan/muuttamaan, koska se pitää kattoakin kuulemma paikallaan – ei saa kysyä miten (selittihän hän, mutta kun ei meikä rehvana sitä ymmärtänyt...). Onneksi ei tähän hätään olla tällasta seinän poistoa/muuttamista mietittykään.

Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että nyt meni meidän osalta kaikki suunnitelmat TAAS uusiksi. Mulla on aikamoiset vaatimukset talon ulkonäön suhteen, että laajennuksen pitäisi olla mahdollisuuksien mukaan sen näköinen, kuin se olisi alunperinkin taloon kuulunut – en tiedä onko tämä edes mahdollista... Tykkään vaan siitä, että rintamamiestalo on myös rintamamiestalon näköinen, siksi niin innostuin tuosta kellarista, kun ei olisi liian isoja ulkonäkömuutoksia tuonut tullessaan.

Mietittiin nyt tosi pikaisesti talon jatkamista joko pihallepäin (saataisiin näin ehkä vähän lisätilaa keittiöllekin samalla – haaveilee hän, eli minä) tai takapihalle, mihin oltiin ajateltu viherhuonetta. Metsän suuntaan tulee sähkölinja/raja vastaan, niin se on poissa laskuista. Mahdollisuus tietysti jatkaa myös tiellepäin olohuoneesta, mutta tällöin olohuone pimenee melkoisesti... Nyt ei mielikuvitus oikein tahdo enää riittää, kun kaikki mahdollisuudet on auki. Hyvää, kaunista ja edullista sen kuitenkin pitäisi olla. Insinööri mietti myös sitä, että jos katon kaltevuussuuntaa muuttamalla saisi lisäosan istumaan taloon paremmin, jollekin on kuulemma näin tehty. Vaatisi tietysti lyhtyikkunoita nykyisten lastenhuoneiden ja yläkerran ikkunan kohdalle. Kallistakin olisi, mutta jos saisi suunnitelmat tehtyä nyt sillä silmällä, että katon kaltevuuden voisi sitten erillisellä lupahakemuksella hakea myöhemmin (siis jotain kymmenen vuoden päästä aikaisintaan kuitenkin). Tämä viimeisin on vain mun pähkäilyä lähtien siitä maininnasta, että joku on käytännössä tätä lappeen suunnan vaihtamista tehnyt.

Lyhyt muistilista siis vielä, tarvitsemme:
ehdottomasti,
oman isohkon makuuhuoneen isolla vaatesäilytystilalla (tankoja + paljon hyllyjä), koirien nukkumatiloilla ja pienellä toimistotilalla; pienehkön sauna + pesutiloineen; kodinhoitohuoneen (silitys/mankelointitila, lemmikkikeskus kissanhiekkalaatikkoineen, koiran-/kissanruokineen, –tarvikkeineen ja hoitopöytineen, liinavaate- ja pyyhesäilytystiloineen, siivouskaappeineen ja ompelupisteineen) sekä takaterassin/vilpolan, jonka saisi näppärästi myös kissatarhaksi (verkotettua huomaamattomasti)
plussaa,
Viherhuone, puuhella keittiöön, vessa yläkertaan.

Jaska jo suunnitteli, että nykyinen olohuone otettais ruokailutilaksi, niin saatais keittiöön lisää kaappitilaa (itseä taas ei houkuttele aina väistää pöytää talossa paikasta toiseen liikuttaessa).

Voi mahoton, kuinka hankalaa tästä nyt tuli. Hyvä, kun on ihmisiä, jotka sanovat oikeasti mikä on mahdollista ja mikä ei, ettei sitten tee niin, että ensin yritetään ja siinä palaa yrittäessä kaikki rahat ja sitten huomataan, että eiku olisikin pitänyt tehdä toisin alusta asti... Tai mahdollistahan varmaan kaikki on, kunhan vain olisi sitä tuohta ja aikaa käyttää mielin määrin - no, meillä ei ole kumpaakaan.

3.2.2007 - Rakennusmessujen satoa

Jäteveden puhdistus:
M. Alander Oy, Green Rock Sako
Jita Oy, omakotitalojen jätevesiratkaisut
Wavin-Labko Oy, jätevesien käsittely
Uponor, pientaloratkaisu
Meltex Oy Plastics, jätevesijärjestelmät
Talokaivo Oy, Biosetti 5 -jäteveden puhdistamo

Salaojitus ja vesi-/routaeristys:
M. Alander Oy, Fuktisol
Jita Oy, pihan ja perustusten kuivatusjärjestelmä
ThermiSol Oy, eristyksistä. Katso myös: Eristä Oikein (EPS-eristeet)
SPU-eristeet, lähinnä saunan yhteyteen

Perustus:
Maxit, Leca-perustus + valmishormit sekä Kahi-harkot
Lohja Rudus, mm. kapillaarikatkosepeliä, salaojakiviainesta...

Sadevesijärjestelmät:
Nesco Oy, Tuotemerkki: Vesivek
Muovitehdas Abso Oy, perusvesijärjestelmät

Varaajat, ilmastointilaitteet, lämmitysjärjestelmät:
Nilan Suomi Oy, lämpöpumppu
TS-Tekniikka, Toshiba KWsmart-lämpöpumppu
IVT Lämpöpumput Oy
Kaukora Oy, Jäspi-Tehowatti
Enervent, ECC05 ohjausjärjestelmä
Motiva Oy, pientalojen lämmitysjärjestelmät
HL-Heat Oy
Callidus, lämpöpumput

Saunat, suihkut ym.:
SunSauna Oy
Sanka Oy, suihkutilakalusteet
Suihkupiste Finland Oy, suihkut
Vakiometalli Oy, kylpyhuonekalusteet
Onninen Gallery
Svedbergs, kylpyhuonekalusteet
Solitek Oy, kylpyhuonetarvikkeet
Viki, puu-, sähkö- ja höyrykiukaat
Saunatec ja Helo deco -sisustusratkaisut ja Helo-kiukaat
Harvia -saunaratkaisu
Hedtec, Roblon valokuitusarjat
Muoto-Lauteet
Kastor Oy, puu- ja sähkökiukaat, moduulipiiput

Lattialämmitys:
Nereus Oy
Warmia Oy
Uponor
Oy KWH Pipe Ab
Devi, älykäs lämmitysjärjestelmä
Ensto, sähkölämmitys, myös lattiat

Muuta "sisustuksellista":
Pavimento Oy, laattoja
Terracasa, laattoja
Laattapiste
Allaway Oy, keskuspölynimuri
KP-Tekno Oy, keskuspölynimuri
Royal-Tukku Oy, keskuspölynimuri
The Electrolux Group, keskuspölynimuri
Warmos Oy, pyyhekuivaimet (sähkö)
Zehnder, Itula kylpyhuonelämmitys
Sentakia Oy, pyyhekuivaimet (sähkö ja vesi)
Nokian NPT Oy, Formaterm M -radiaattorit
Rej-Design Oy, kuivaimet
Lapin Liesi ja Metalli Ky, liesi-leivinuuni
Sepon Valutuote Oy, mm. puuliedet, kiertoilmatakat

LVI-kaupat ja laitevuokraamot:
LVI-Pepe Oy
Ramirent

Ikkunat, ovet ja muu julkisivu (ei ihan ajankohtaisia juuri nyt, mutta tulevaisuuden varalle):
Alavus Ikkunat Oy, lähin ikkunamyyjä: Vakka-rakenne Ky, Brahenkatu 12 (Brahe-Center), Turku.
Kuhmon Ikkuna, mittatilausikkunat
Hämeenkyrön Ikkunatehdas Oy
Profin Oy, puuikkunat ja -ulko-ovet
Fenestra Oy, ikkunat ja ovet
Domus, ikkunat ja ovet
Tiivi, ikkunat ja ovet
Fennodoors, ovet ja ikkunat
Skaala Ikkunat ja Ovet Oy
Pihlavan Ikkuna Oy
Lammin Ikkuna Oy
Viitapuu, ovia
Innobuild, Ikilauta
Orima-Tuote Oy, kattoturvajärjestelmä
Kauhabisnes, piipunhatut

Turvallisuus:
HomeSoft, talotekniikan ohjausjärjestelmä
Strömfors IHC, sähkönohjausjärjestelmä
Fin-Alert Electronics Oy, hälytysjärjestelmät jne.

29.1.2007

Jaska sai tänään kiinni insinöörin, joka tietää näistä rakenneasioista enemmän. Tässä kopiota saamastani meilistä: "Lupasi tulla kattomaan meitin taloa vasta viikolla 7. Oli muuten kovin epäileväinen sen savimaakellaroinnin kanssa. Meinasi et saatetaan vaan kiihdyttää talon vajoamista, varsinkin jos alta löytyy vielä löysempää liejua. Suositteli heti et tekee vain salaojitukset tänä vuonna ja katsoo ensi vuoteen asti, mitä sen kanssa tapahtuu…"

Tästä kun heräs mulla taas pelko, että "nyt meni TAAS suunnitelmat uusiksi"... Kellaritilan korkeus on aivan liian matala yleiskäyttöön, jollei korkeutta saada lisää, joten jos näillä mennään, siitä saa enimmillään varasto/ askartelutilan ja meidän pesuhuone/ makuuhuone/ kodinhoitohuone -suunnitelmat täytyy hoitaa jollakin muulla tavalla. Vaikka varmaksihan tuo ei osannut sanoa. Melkoista liejua siellä talon alla taatusti on, kun säännöllisesti on sadevedet kellarista löytyneet... *apua!*

22.1.2007

Tänään saatiin yhteystiedot henkilölle, joka voisi kenties pystyä auttamaan meitä talon rakennesuunnitelman kanssa. Siis perustuksiin kun pitää saada kulkuaukkoa ja sitten vielä näitä rappukäytäviä... Että mihin paikkaan on mahdollista ja mihin ei tai jos halutaan välttämättä johonkin, niin minkälaiset tukirakenteet se vaatii... Kaikenlaista tässä tulee eteen. "Pikku"remontista tuli jo suuri ja nyt näyttää tarvittava asiantuntijakaartikin vain laajenevan koko ajan. Ei tavoitettu tätä henkilöä vielä, mutta eipä tuo nyt olekaan niin päivän päälle.

20.1.2007

Arkkitehti kävi, käytiin taloa läpi ja mietittiin tulevaa. Kyllä taitaa mennä - taas kerran - suunnitelmat uusiksi. Meidän nykyinen rappukäytävä ei täytä minkään valtakunnan nykysäännöksiä ja sillä tyylin oltiin suunniteltu kellariin menevät rappuset, että ovat yhtenevät. Voipi olla, että menee uusiksi koko systeemi, koska arkkitehti on sitä mieltä, että hyvin suurella todennäköisyydellä lupahakemus ei mene läpi, jollei samalla korjata nykyistä rappukäytävää nykyvaatimusten mukaisiksi. Kierrettiin kuitenkin talo ja samalla kerrottiin toiveemme uusista tiloista, mitä odotuksia meillä on ja mitä rajoituksia (tukipalkit, raha, evakkoajan pituus jne.), joiden mukaan pystyy vähän miettimään mahdollisia ratkaisuja kokonaisuuden kannalta. Nyt vain odotellaan, että mitä tuleman pitää. Pelätään pahinta ja toivotaan parasta! =o)

19.1.2007

Remonttikuulumisia sen verran, että tässä välissä ollaan oltu yhteyksissä kunnan ympäristösihteeriin ja rakennustarkastajaan sekä arkkitehtiin ja lvi-suunnittelijaan. Ollaan myös yritetty selvittää mahdollisia evakkovaihtoehtoja: vuokrakämppää (vaikea saada niin vähäksi ajaksi kun tarvitaan sopivan etäisyyden päästä), matkailuvaunu-/auto (aivan liian hulppeita hintoja eikä näköjään mitään vanhempia vaunuja saatavissa pitempiaikaiseen kohtuuhintaiseen käyttöön). Taidetaan laittaa huvilateltta pihalle pystyyn ja kemiallinen wc autotallin perälle... No, onhan tässä vielä aikaa.

Suunnitelmat näyttävät vieläkin elävän kellarin osalta jonkin verran, kun näitä erilaisia teknisiä vempaimia (ilmastointilaitteita ja varaajia ym.) vertailee. Toiset vievät enemmän toiset vähemmän tilaa, mutta toiset tuovat taas enemmän hyötyä kuin toiset. Arkkitehdin tulevasta suunnitelmapiirroksesta antamat kommentit olivat, että rappukäytävä näyttää vievän kellarista liian paljon tilaa, jotta sen voisi ottaa kohtuullisesti käyttöön ja ehdotti, että jos kulku kellariin voisi olla vain ulkokautta. Hän ei tosin ole taloamme kertaakaan luonnossa nähnyt, niin kun pääsee käymään tilannetta katsomassa, voi asia taas muuttua - toivottavasti. Ehdottomasti olen sitä mieltä, että suihkuun täytyy päästä sisäkautta!

Lisäksi alunperin mietittiin isoa löylyhuonetta saunaksi, mutta nyt ollaan kallistumassa siihen, että pienempikin riittää, kun meillä on myöhemmin mahdollisuus ottaa käyttöön piharakennuksessa oleva iso puusauna, johon mahtuu sitten isompikin porukka kerrallaan. Tämä toisi taas lisämahdollisuuksia kellarin tiloille - pientä takkahuonettakin ruvettiin jo haikailemaan... Nyt täytyy pitää pieni tauko ja ihan ajan kanssa miettiä, mikä voisi olla ihan toteuttamiskelpoista ja mikä vain haaveilua...

9.12.2006

Käytiin LVI-suunnittelijamme kanssa asioita läpi tässä aamusella ja nyt alkaa pikkuhiljaa uusi suunnitelma selkiintyä. Me saadaan kuin saadaankin OMA makuuhuone! =o)

Uusi suunnitelma nyt karkeasti tässä:

Yleistä:

 • Tarkat suunnitelmat ja karkeat laskelmat remontista valmiit alkuvuodesta
 • Lupa-asiat kuntoon
 • Aikataulutus ja tarkat laskelmat tehty alkukesään mennessä
 • Evakkoon lemmikkien kanssa touko-kesäkuun vaihteesta kahdeksi kolmeksi kuukaudeksi
 • Viemärikaivon tyhjennys
 • Roskalava remonttirääpettä varten pihalle
 • Roskalavalle maahan upotettu vanha öljysäiliö (jollei joku suostu sitä itselleen hakemaan)
 • Vanhojen likakaivojen kunnostus (tarvittaessa)
 • Hiekkaa ja multaa kasoittain pihalle ja "vanhan" maa-aineksen poisvienti
Ulkotyöt kuntoon:
 • Talon reunojen auki kaivaminen
 • Perustukset viherhuoneen/saunan kohtaan
 • Oviaukon piikkaus (sauna/pesuhuone + pesuhuone/varasto?)
 • Löylyhuoneen rakentaminen
 • Talousrakennuksen nurkan suoristus = perustusten uusiminen
 • Vesiputken veto talousrakennukseen
 • Viemärin veto talousrakennuksesta
 • viemärikaivojen uuden paikan kaivuu ja sinne sähkön/putkien veto
 • Viemärikaivojen siirto (valmius asentaa tilalle uudenmukainen saostuskaivo myöhemmin)
 • Salaojaputkien asennus
 • Maan täyttö
Sisätyöt uusi makuuhuone (nykyinen sauna/pesutila):
 • Nykyiset tavarat säilöön (kaapit, hyllyt, koneet)
 • Pesuhuone, sauna ja välihuone auki (seinät, lattiat, katto)
 • Mahdollinen kuivaus pesuhuoneen lattialle/seinälle (jos muovipinnoitus on päästänyt kosteutta läpi)
 • Putkien poistot
 • Lattian eristäminen
 • Lattialämmityksen asentaminen
 • Sähköt
 • Uusi lattia, seinät ja katto
 • Ilmastointi tulo/poisto sekä vientien kotelointi
 • Kaapistot seinille ja sänky paikoilleen
 • Ovi paikoilleen
Sisätyöt muu keskikerros:
 • Olohuoneen takan purku
 • Pikkuvessan seinät ja lattia auki, mahdollinen kuivatus tarvittaessa ja uudet pinnat
 • Olohuoneen rappujen puoleisen ikkunan poisto ja umpeenlaitto
 • Ikkuna-aukon puhkaiseminen rappukäytävän omalle ikkunalle (?)
 • Olohuoneen ja eteisen katon purku
 • Katon suoristus ja uuden kattopinnan asennus
 • Olohuoneen ja eteisen lattian purku
 • Olohuoneen jatkoksi tulevan viherhuoneen rakentaminen
 • Sähköt
 • Olohuoneen ikkunan poisto ja oven asentaminen tilalle
 • Kulku kellariin auki
 • Muuri takan alle keskikerrokseen asti kuntoon (varaus isommalle takalle, mitä meillä nyt on)
 • Olohuoneen/eteisen lattialämmitys
 • Olohuoneen/eteisen lattian laitto
 • Lisäeristyskerros (vintti-iita tms.) pohjoisen ja lännen puolelle taloa
 • Seinäpinnoitteet
 • Takan kokoaminen
 • Keittiön lattian uusiminen (lattialämmitys?)
 • LVI-työt ja näihin liittyvä kotelointi
Kuisti:
 • Seinien ja lattian purku, oven ja kahden ikkunan poisto
 • Sähköt
 • Ulkokuisti ja rappujen rakentaminen toiseen paikkaan
 • Lattialämmitys
 • Uusi lattia (kivi, laatta, lankku?)
 • Uusi paikka ovelle ja oven asennus
 • Isommat ikkunat paikoilleen
 • Lämpöeristäminen ja pinnoitus, (katto?)
 • Tasot ikkunoiden alle (kenkäkaapit?)
 • Uusi sisäovi kuistille
 • Vanhan betonirapun paloittelu ja hävittäminen
Sisätyöt yläkerta:
 • Tavaroiden poisto aulan ja aulan vaatehuoneen osalta
 • Ilmalämpöpumpun asentaminen ikkunan päälle
 • Vaatehuoneen seinän ja lattian purku
 • Tuleva vesi, lähtevä vesi - putkien vedot vessaa varten
 • Ilmastointi, tulo/poisto (myös lastenhuoneisiin ja heidän vaatehuoneisiin)
 • Sisäkaton purku
 • Sähköt vessaan
 • Vessan seinien asennus ja pinnoitus
 • Vessan lattian laitto
 • Vessanpöntön ja lavuaarin asennus sekä muut kalusteet paikoilleen
 • Lisäeristyskerros lännen puolelle taloa
 • Aulan lattian asennus
 • Sähköt aulaan
 • Seinien pinnoitus, kattoon asti
 • Vaakapalkkien kotelointi
 • Rappujen kunnostus
Kellarikerros, kodinhoitotila:
 • Kellariin ulko-oven paikan kaivuu, piikkaus, kaivo, oven paikoilleenlaitto
 • Aluslaatan purku ja lattian syvennys, salaojat ja eristys
 • Kellariin uppopumpun paikka
 • Vesiputkien veto ja viemärit (pumppu?)
 • Vesihana ulos (?)
 • Uusi laatta
 • Sähkötyöt
 • Lattialämmitys
 • Vesieristys ja pinnoitus (laatta?)
 • Lämmön talteenotto jne. -laitteen asennus, vedot kellariin ja yläkerroksiin
 • Rappuset olohuoneesta kellariin
 • Pesukone/kuivausrumpu kellariin
 • Kalusteiden (kaapistot) asennus (?)
Kellarisauna/pesutila:
 • Vesiputket (tulo/lähtö), sähköt
 • Pesuhuoneen lattian, seinien ja katon pinnoitus (laattaa?)
 • Pesutilaan suihkut paikoilleen
 • Saunan rakentaminen; pinnoitus, kiuas, lauteet, valot
 • Ovi paikoilleen saunan/pesuhuoneen välille
 • Ovi varastoon (?)
Eli jotain pois, mutta jotain tilalle. Vielä pitäis järjestää hommat niin, että osa hoituu yhtaikaa ja osan voi ehkä jättää kokonaan syksyyn tai jopa seuraavaan kesään tarvittaessa. Mutta näin ne hommat etenee! =o) Vivahteet varmaan myös elää tässä vielä, kun selvitellään hintoja (pintamateriaalit ym.), mutta lisäillään niitä tänne sitten aina aika ajoin. Niin, tämähän käytännössä tarkoittaa, että tämän jälkeen ollaan rakennettu koko talo uudestaan...

5.12.2006

No niin. Seuraavat "Maanmittaustoimiston uutiset". Postissa tuli tänään korjaus vanhaan asemakaavaan - ja arvatkaas mitä? Me saatiin takaisin se joen toisen puolen osuus, minkä me jo luultiin menettäneemme. Ja silti saamme pitää museotien tämänpuoleiset puut! Eli kyllähän näitä sattuu. Eiku uudella innolla "vanhat" ranta-kesäkeittiöt, kaarisillat ja muut jo roskakoppaan heitetyt haaveet palasivat takaisin!

Alkuvilahteluja uusista suunnitelmista, kunhan saadaan ensin perusasiat täsmäämään: saadaan alakertaan makuuhuone, kellariin pesutilat ja kodinhoitohuone ja olohuone siirtyypi yläkerran aulaan. Vielä on muutama mutka matkassa selvityksen alla, mutta tästä nyt lähdetään!

30.11.2006

Maanmittaustoimiston uutisia. Kun pitää viemärisuunnitelmaa varten olla asemapiirros, jouduimme hakemaan Maanmittaustoimistosta viralliset rajaselvityspaperit, jonka mukaan piirretään viemäriputkien laskut ja muut tarpeelliset korkeuserot. Yllätyksiäkin tuli. Voitteko kuvitella: tonttimme neliömäärä pysyi samana, runsaassa 8000 neliössä, mutta silti tonttimme "pieneni". Miten tässä näin kävi? Kiinteistöä ostaessamme meille annettiin paperi tontista, jossa annettiin ymmärtää Fatijoen menevän tonttimme poikki, vaan nyt selvisikin, että tonttimme itse asiassa päättyy Fatijokeen. Sinne meni siltahaaveemme! Hyvänä puolena asiassa se, että tonttimme reuna kulkee museotien keskustaa pitkin, eikä sen reunamilta, niinkuin luultiin. Eli tonttimme puoleiset puut ja puskat itse asiassa ovat kaikki meidän, vaikka olemme luulleet niiden olevan naapurin "tukkipuita". Eli saatiin joen tilalle vähän metsää.

Itse asiassa tämä ei vaikuta meidän suunnitelmiin ensi kesän suhteen yhtään, koska ei olla oltu aikeissakaan vielä moniin vuosiin siirtyä tuonne jokivarteen (kesäkeittiötä sillan kera sinne kaavailtiin). Vivahteena vain tuli tässäkohtaa tällainenkin asia vastaan.

Sit meinaa keikahtaa remonttijututkin päälaelleen. Täs ollaan pähkäilty, et miten saatais meille itellemme kans makuuhuone ja ehkä löydettiinki ratkasu. En kerro vielä tarkemmin, kun kaikki ajatukset vaan liikkuu nyt ilmas, mut ehkäpä onnistuu ilman laajennusta! =oD

14.11.2006

(Listaa päivitetty 27.11.2006) Pankkiasiat alkaa olla reerassa. Saadaan hyvin suunnitelmat kuntoon talven aikana ja tositoimet sitten vuorossa evakkoreissuineen ensi kesänä. Nälkä on jo kasvanut syödessä. Suunnitelmissa siis seuraavaa:

Yleistä:

 • Tarkat suunnitelmat ja karkeat laskelmat remontista valmiit alkuvuodesta
 • Lupa-asiat kuntoon
 • Aikataulutus ja tarkat laskelmat tehty alkukesään mennessä
 • Evakkoon lemmikkien kanssa touko-kesäkuun vaihteesta kahdeksi kolmeksi kuukaudeksi
 • Viemärikaivon tyhjennys
 • Roskalavalle vanhat viemärikaivot ja maahan upotettu vanha öljysäiliö (jollei joku suostu niitä itselleen hakemaan)
 • Hiekkaa ja multaa kasoittain pihalle ja "vanhan" maa-aineksen poisvienti
Ulkotyöt kuntoon:
 • Talon reunojen auki kaivaminen
 • Talousrakennuksen nurkan suoristus = perustusten uusiminen
 • Vesiputken veto talousrakennukseen
 • Viemärin veto talousrakennuksesta
 • Uusi viemäristö ja siihen liittyvät putkivedot
 • Salaojaputkien asennus
 • Uusi viemärijärjestelmä (säiliö/imeytyskenttä/tms)
 • Maan täyttö
Sisätyöt sauna:
 • Nykyiset tavarat säilöön (kaapit, hyllyt, koneet)
 • Pesuhuone, sauna ja välihuone auki (lattiat, seinät, aukko terassin ovelle)
 • Mahdollinen kuivaus pesuhuoneen lattialle/seinälle (jos muovipinnoitus on päästänyt kosteutta läpi)
 • Uudet putket, wc- ja lavuaariviennit
 • Lattialämmitys
 • Uusi lattia
 • Isompi löylyhuone uudella ovella
 • Sähkötyöt
 • Uusi suihku
 • Reikä ulko-ovelle ja ovi paikoilleen
 • Kostean tilan kalusteet paikoilleen
 • WC-pyntty ja lavuaari paikoilleen
 • Laatoitus
 • Kalusteet paikoilleen
 • Ovi paikoilleen olohuoneen/pesuhuoneen välille
Sisätyöt muut:
 • Olohuoneen takan purku
 • Pikkuvessan seinät ja lattia auki
 • Mahdollinen kuivatus tarvittaessa
 • Uudet pinnoitteet seiniin ja lattiaan (laatoitus?)
 • Olohuoneen ja eteisen lattian purku
 • Kulku kellariin auki
 • Muuri takan alle keskikerrokseen asti kuntoon
 • Olohuoneen/eteisen lattian laitto
 • Mahdolliset seinäpinnoitteet (tapetointi) tarvittaessa
 • Takan kokoaminen
 • Keittiön lattian uusiminen (?)
 • Kuistin lämpöeristäminen ja uuden ulko-oven ja välioven asennukset
 • Ilmalämpöpumpun asentaminen eteiseen(?)
Kellari:
 • Kellariin ulko-oven piikkaus, kaivuu, kaivo, oven paikoilleenlaitto (?)
 • Aluslaatan purku ja lattian syvennys, salaojat ja eristys
 • Kellariin uppopumpun paikka
 • Vesiputkien veto ja viemärit kellariin (voi vaatia pumpun)
 • Uusi laatta
 • Sähkötyöt
 • Lattialämmitys
 • Vesieristys ja pinnoitus (laatoitus?)
 • Vesivaraajan siirto kellariin (tai uusi jäähdytys- ja ilmastointilaite tilalle)
 • Rappuset olohuoneesta kellariin
 • Pesukone/kuivausrumpu kellariin
Eikös tässä sitä urakkaa jo ole kylliksi (liikaakin?)

29.10.2006

Nyt olemme alkaneet tekemään suunnitelmaa ja budjettia seuraavista remonteista. Paljon on vielä tehtävää, mutta nyt yritetään pysyä "kuosissa" ja ensisijaisesti keskittyä salaojitukseen (ehkä tulee kellariin samalla piikattua oven paikka - ei olla vielä ihan varmoja tästä) ja viemäröintiin. Imeytyskenttä tehdään samana kesänä, jos aika antaa myöten, mutta muutoin tämä jää seuraavaan kesään kuin myös alakerran lattioiden suoristus ja sen kanssa sitten putkistojen vaihtamiset tarpeellisin osin. Pankissa täytyy keskusteluja kyllä käydä...

Paluu