Salaoja- ja viemäriremonttikuulumiset

Paluu

Viimeistelyä 5.7.2011

Piharakennuksen perustus ja salaoja-/viemäröintityö alkaa olla viimeisillään. Styroksia, maata ja sepeliä on uponnut uskomattomat määrät kuopan täyttämiseen ja pinnalle sitten tehdään vielä pieni puutarhamultakerros, johon ruohon olisi helppoa lähteä kasvamaan. Sen jälkeen alkaa talousrakennuksen ympäristö olemaan taas kunnossa.

Lisäkuvia 26.6.2007 päivältä

Sade esti kuvien ottamisen tässä välissä, mutta tässä lisää kuvia tiistailta:

Peruspiha täynnä savea ja mutaa, mutta sorakasoja jo tasoitettu.

Piharakennuksen takaosa. Taaempana vielä kasoja, mitkä pitää levittää nurmikolle (multaa nokkospuskien alta).

Talonreunuskin tasoitettu, vaikkei se taatusti vielä auton painoa kestäkään.

Talon kulma viemäriputkien päältä tasoitettu.

Piharakennuksen reunus kunnossa perustuksen vaihto-osaan asti.

Kuistin puuosat poltettu, jonninverran, mutta yllättävän vähän, jäi tuhkaa jäljelle.

Koirankopin rääppeet odottavat yhä polttamista. Alkoi kirkastua kesken kaiken polttamisen, niin ei otettu riskiä enää näiden kanssa.

Piharakennuksen takasa valmis perustuksen korjauskohtaan asti.

Perustuksen vaihtokohdassa vielä työt kesken.

26.6.2007

Täyttelyä edelleen ja kasoja lisää pihalta pois. Hiukan jäi vielä myöhemmäksi.

Etupihan kaivantojen täyttöä.

Nurmikkoa ja kaivojen kannet...

Viemäriputki kulma.

Kellariin tulevan oven paikka.

Talon takaosa.

Talolta tiellepäin. Kasat hävinneet! =o)

Kuistin puutavarat odottamassa polttoa.

Pihaa tien suunnasta. Nurmikko yhtenä mutamerenä.

25.6.2007

Sisähommien jälkeen alkoi taas vähän pihalla tapahtua:

Viemäri-, salaoja-, ja sadevesikaivojen ympärille routaeristettä ja sitten...

...soraa päälle ja pintaan savea. Kuoppa hävisi!

Talon kulma vielä vähän kesken. Soraa lisää...

Talon reunusta pintaa vailla valmis. Routaeristeet oli äkkiä laitettu paikoilleen.

Talon takanurkka, mikä osaksi jää terassin alle odottaa vielä kaivinkoneella soraa, sitten routaeriste ja maata pintaan.

Kukkapenkki kukkii ja porskuttaa jotenkuten kaiken remontin keskellä.

Polku museotielle palautui! On se vielä vähän "kaljun" näköinen, mutta nyt päästään suoraan metsään, eikä tarvitse joka kerta lähteä asfaltille käpöttelemään! Tämä kuva suoraan pihalta ja...

...ja tämä kuva sivusta, josta näkyy tierumpu, mistä vedet pääsevät nyt valumaan kulkutien läpi. Tähän on ennen jämähtänyt metsästä valuvat vedet.

20.6.2007

Talon reuna alkaa vauhdilla mennä eteenpäin. On vähän matalampaa tuo sokkeli tässä, niin homma etenee vauhdikkaammin.

Piharakennuksen sivustaa...

Talon kulmalta menee jo putket sekä salaojan että sadevesien osalta kaivoihin. Tähän päälle saa soran laittaa kaivinkone.

18.6.2007 - salaojat ja sadevesi

Soraa menee salaojaputken päälle urakalla, kottikärrykaupalla...

Pätkä vielä, niin voi laittaa putket kaivoihin kiinni. Tässä kuvassa näkyy tuo Soneran vanha puhelinpiuhakin, mistä kaivinkoneurakoitsija kaapeli-infoon soitti. Kaikenlaista vanhaa "roinaa" sitä voi tuolta maan sisästä sitten esiin putkahdella...

16.6.2007

Lisää putkia paikoilleen - ja soraa! Homma etenee!


15.6.2007, lisäkuvia

Näistä nyt en ole ihan niin varma, minä päivänä mitäkin on tullut tehtyä, mutta kunhan laitan kuvaa...

Pihanpuoleinen, keittiönedusta vuorossa - odottelee vain lisää soraa (kun joku siis jaksaisi roudata...).

Piharakennuksen kulman edustalta on kaivettu lisää maata pois, niin sateenkaan yllättäessä ei vesi jää makoomaan mihinkään. Kovin on juurakkoista vaan tämä osuus, kun siinä ne koivut ovat "möyrimään" päässeet.

Patolevyn molemmat päät, alku ja loppu, ovat jo näkyvissä!

13.6.2007, talon sadevesi- ja salaojaputket

Patolevyn yläkulmaan laitettavan listan kanssa taisteltiin ensialkuun vallankin hurjasti ja meinas työt tyssätä tykkänään. Perustuksemme on niin kivipitoista, että poranteriä kului ja lisäksi ei meinattu millään saada tuota listaa perustukseen niin, ettei se olisi nauranut. Ja tuntui, että se oikeasti nauroi meille, kun sitä tuhdattiin. Niin hienosti oli suorassa, kun ruuvit kiinni laitettiin, mutta heti, kun listaa piti seuraava pätkä kiinnittää, edellinen pätkä oli isolla kuprulla. No, Laurihan sen sitten vihdoin keksi, että sai vetämällä liitoksen tiiviiksi. Fiksu juttu! Sen jälkeen työ onkin sujunut paremmin.

Putket ovat paikoillaan ja soraakin senverran, että pysyvätkin. Tuo soran kuljettaminen kaikkien kasojen ympäri ja yli onkin ollut yksiä työläimpiä hommia tässä välissä.

Pihanpuoleinen kellariosuus on vielä vaiheessa, kun siitä pitäisi piikata tuo ikkunankohta oveksi. Päästäisiin itsekin putkitöihin ym. sisälle tarvittaessa. Tuosta ikkuna-aukosta kun ei kovin isoa immeistä tunge läpi, ei sitten millään, nii!

7.6.2007, kulma nousee

Ja kun oikein pääsi hommiin pohjatyön jälkeen, se sitten sujuikin nopeasti. Välillä piti kyllä käydä uusi laastiämpäri ja sekotusterä ostamassa, kun lapiosekoitus oli "hiukka" hankalaa. Mutta valmista tuli. Seuraavaksi kuivumisen jälkeen pitäisi miettiä, miten tuon kulmapalkin tuohon saa sitten uudestaan kunnolla kiinnitettyä - oikeaan asentoon.

6.6.2007, uuden kulman lähtö

Jo pohjaharkkojen laittamisen jälkeen huomas silmämääräisesti, että joku laskutoimitus oli mennyt pieleen ja piti laittaa laskut uusiksi. Matematiikka kehiin vaan - insinöörille tuttua touhua... Mutta ainakin suorassa on! vatupassilla tarkistettu.

5.6.2007, pohjustusta

Ja sitten soraa kunnolla pohjalle ennen pohjaharkkoja. Ja kovat mittailut päälle, miten sen kulman tässä kuuluisi olla. Koko talo tuntuu olevan vintillään ja väntillään joka suuntaan, niin mistä niitä mittoja oikein katsoisi. Taisi nyt loppujen lopuksi tulla sillä tyylin apunarut, että sormi pystyyn ja "Tästä lähtee!" No, ainakin sitte loppu perustus tien puoleiselta osalta tulee samalla kaavalla jatkettua, koko perustusta kun ei tarvitse uusiakaan.

4.6.2007, purkutöitä

Meni siinä muutama päivä, kun perustuksen ympäriltä purettiin sen kaivurinkauhasun jälkeen loppuja osia pois nurkasta ja kaivettiin pohjaa kuntoon. Miehillä oli siinä oikeasti hurja homma. Jonkun "piikkausporan" tai vastaavan joutuivat hakemaan, ettei olisi koko kesä tuhraantunut yhteen kohtaan...

30.5.2007, eiliseltä kaivuulta lisää kuvia

Laitoin nämä nyt erikseen, kun on eri päivänä otettuja kuvia, vaikka työ on tehty edellisenä päivänä.

Aloitetaan tällä metsänpuoleisella ojanjatkolla. Sitä kun piti vähän kaivaa esiin enemmän, ettei vesi jää notkoamaan mihinkään kohtaan. Nyt soljuu mukavasti talosta pois.

Tässä on tie museotielle... Tierumpu täytyy alle laittaa, ennenkuin saadaan taas kulku käyttöön. Tätä on ollut jo välillä ikävä, kun ei ole helteellä mukava tuonne asfaltille paahteeseen pellon keskelle mennä käpöttelemään. Varjossa olisi mukavampi. No, toivotaan, että pian on tämäkin tie taas auki.

Sitten lähdetään piharakennusta eteenpäin, ensin liiterin edusta. Sehän on tyhjää tilaa alta, niin siinä ei perustusta olekaan.

Ja muutoinkin on perustus kovin matalaa koko rakennuksen metsänpuoleisessa osassa.

Jonninverran perustusta korkeammalti tienpuoleisessa päädyssä, mikä siis täytyy purkaa.

Ja sitten muuten vaan yleistä "kaunista" remonttimaisemaa pihaltamme.

29.5.2007, kolmas kaivuupäivä

Tänään miehet jäivät kahdestaan töihin, kun isäntä lähti jo töihin. Pikapalaverin pitivät aamusti ja sitten uudestaan illalla.

Viemärilaitos eristettynä ja väylä sadevesikaivolle ja salaojalle menossa.

Sitten, kun putket olivat paikoillaan, alkoi vanhan viemäriemme sakokaivojen poisto, rumpu kerrallaan...

...kaivo lähti. Pelkäsin kukkapenkkieni puolesta kun oli juuri tuossa alla, mutta vielä säilyi vahingoittumattomana!

Sitten yhdistettiin talon viemärit uuteen säiliöön, siihen meni aikaa noin tunti. Nopeaa toimintaa siis!

Sitten kaivanto meni umpeen saman tein. Seuraavaksi vuorossa linja piharakennukseen, josta tulee sekä viemäri-, että sadevesi- ja salaojalinja. Tässä alkua.

Ja tässä jo vähän pitemmällä. Tie oli jonkun aikaa poikki myös tämän takia. Mutta iltasella sekin oli jo kiinni.

Lisäksi oli tullut lisää salaojakaivantoja piharakennuksen ympärille, talosta on saatu nurkka irti, että isäntä pääsee siihen uutta tekemään ja metsänreunan ojaakin on kaivettu pidemmälle. Sinne ne metsän vedet sitten saavat rauhassa valua. Kuvia en tähän hätään saanut, kun alkoi satamaan vettä...

28.5.2007, toinen kaivuupäivä

Isäntä taas kotona rempassa mukana. Sataa vettä, ukkostaa, mutta homma etenee...

Tässä paranneltu versio sisääntulosta. Nyt on turvallisempi koirillekin.

Talon takaa menee sähköpiuhat nyt maahan, kaivannon voi laittaa kiinni jo kohta.

Sähkölinja-nauhaa menee nyt tiedoksi asiasta...

Metsän puolelta oja on nyt ruopattu myös ojaksi. Lisää sitä pitää vielä tehdä joen puoleen, mutta hyvä alku tässä. Pitää hankkia sellainen iso rumpu, jotta saadaan polku museotielle taas palautettua.

Siistiä ojaa.

Koirankopistakin tuli näin paljon tavaraa, kun sen Lauri purki. Oli kyllä ihan pehmeää tavaraa jo. Lillunut monta vuotta veden päällä. Kuivana vissiin vain pitempien hellejaksojen aikana.

Piharakennuksen takaosa on myös avattu salaojaa varten.

Piharakennuksen kulma on nyt auki, tuettuna vain, että siitä saa salaojakaivannon yhteydessä repästä kunnon perustuspalan kaivinkoneella irti. Helpompi sitten lähteä sitä korjaamaan.

Tällaista nauhaa meillä nurmella kulkee...

Ja tänne se päätyy. Sähköä kun tuo jäsesäiliökin tarvitsee...

Sitten alkoi oikein kunnolla satamaan ja ukkostikin, mutta miehet painoivat hommia vaan. Vasta kun oikein hurrrrja sadeosuus tuli kohdalle, menivät vähäksi aikaa suojaan. Sitten jatkoivat hommia taas. Tässä on jo tuo jätesäiliö paikallaan maakuopassaan.

24.5.2007, remontti alkoi

Isäntäkin piti vapaapäivän töistä, että sai olla remontissa mukana. Tässä kuvia yhden päivän työn jälkeen:

Tässä kulku sisälle ja ulos. Alaosa kaivettu salaojasyvyyteen. Tässäkohtaa siis oli aiemmin metallikaiteella suojatut betonirappuset. Koiratkin äkkiä tottuivat tätä siltaa käyttämään.

Arvatkaa mikä? No, meidän entiset betonirappuset! Ne olikin jännästi kasattu. Alla rykelmä kiviä ja sitten betonilla muotoon kuivattu loppuosa. Ei olisi uskonut, että pienien rappujen alle noin paljon kiveä olisi edes saatu mahtumaan!

Seinusta "kuivumassa" sateessa. Meillä siis on oma vesivalli nyt talon ympärillä...

Toisesta kulmasta myös. Meillähän on kellarisyvyys vain olohuoneen alla, toinen puoli taloa on matalaa rossipohjaa.

Tässä on jätevesisäiliön paikka. Hiukan on lonsunnut reunoilta, kun on satanut.

Tämä metsän puolelta. Eipä ole perustusta kovin syvälle maahan täällä puolella.

Ja vielä talon edusta remppasiltoineen.

Tavaraa tuli pihalle ja tietysti kaikki sitten tiiviisti siihen jätesäiliön ympärille esteeksi... Nuot leca-tiilet nyt ovat kevyempiä, mutta eivät nyt NIIN kevyitä, että niitä tuosta vaan siirtelee. Onneksi pihalla vielä on tuo kaivinkone, jonka avulla toivottavasti saadaan tavara kuskin kanssa siirrettyä sopivampiin paikkoihin, etteivät olisi tiellä. Tarkoitus kun olisi kaivaa myös tuon piharakennuksen perustan ympäri salaojakuopat...

Ja nämä styroksit lähti "kävelemään" pois tonttimme tuulisimmasta paikasta. Hyvä, kun ei kukkapenkkini ollut jäänyt satsin jalkoihin. Ehkä ihan vahingossa jopa. Sitä kun ei kovin hyvin tuolta pitkän ruohon ja voikukkien seasta näe...


Paluu