Kyösti

* Tietoa * Horoskooppi * Terveys *

Kyöstin tiedot lyhyesti

Syntymäaika: 16.3.2003 *)
Sukupuoli: Leikattu uros
Luonne: Rauhallinen, erittäin sopeutuva, oppivainen, kiltti, vaikka onkin oppinut ärhentelemällä saamaan asioita periksi (mikä ei tepsi enää).
Terveys: terve, viimeisin terveystarkastus tehty syksyllä 2007.
Turkki: Pitkä, sileä, takkuuntuu helpoiten korvan takaa ja hännäntyvestä.
Lempinimet: Kössi, Kyöpsy, Köpi.
Ulkonäkö: Mustavalkoinen papillon - Suomen Papillon- ja Phalèneyhdistys r.y.

Miten Kyösti tuli meille?

16.9.2007 aamupäivällä blogiystäväni etsintäkuulutti lemmikilleen uutta kotia perheongelmiensa takia. Rakastivat lemmikkiään kovasti, mutta koira oli joutunut olemaan päivisin pitkiä aikoja yksin. Kysyin Kyöstistä sähköpostitse lisää ja sain vastauksia kysymyksiini. Kysyin isännältä, mitä meinaa, jos vielä yksi koiruus tulisi taloon ja hän myöntyi asiaan. Sovittiinkin tapaaminen ja koirien tutustuttaminen vielä samaksi iltapäiväksi. Käytettiin yhtä häkkiä hyväksemme Nousiaisten keskustassa, missä koirat saivat olla vapaana ja sen jälkeen käytiin pieni kävelylenkki remmeissä puolueettomalla maaperällä. Alkuun Kyösti oli vähän syrjäänvetäytyvä, mutta tuli kutsuttaessa kuitenkin tutustumaan ja häntäkin heilui. Koirien kesken ei ollut mitään ongelmaa, mitä nyt Kissi ilmaisi, ettei ihan liian tunkeileva tarvitse olla - sitä normaalia Kissiä siis.

Keskustasta ajettiin meille, juotiin kahvit ja keskusteltiin, mikä aikana koirat saivat vielä tutustua paremmin toisiinsa ja meidän perheeseen. Mitään riehumista ei ollut ja kissatkin taisivat olla sen aikaa piilossa. Sovittiin viikon koeajasta, jonka jälkeen tulisivat vielä Kyöstiä katsomaan ja toisivat Kyöstille tuttuja tavaroita tullessaan, mutta aika tuntuu menevän vauhdilla eteenpäin, eikä entinen perhe pitkään aikaan käynyt. Tekee kovaa nähdä entinen rakas lemmikki ja luopua siitä jälleen. Sanallisesti sovittiin jo aikaisemmin, että Kyösti on meidän ja meillä on sen uusi koti, mutta paperit tehtiin vasta kuukauden päästä Kyöstin meilletulosta. Tällöin Kyösti sai vihdoin myös omia lelujaan ja tutun makuupaikkansa meille.

*) Kyöstin tarkkaa syntymäaikaa entinen perhe ei tiennyt ja lupasi ottaa siitä selvää. Muutamia yhteydenottoja ollaan tehty, mutta päivämäärä ei ole varmistunut. Heille sillä ei ole tainnut olla mitään merkitystä. Kyösti tuli meille 16.9. ja sanottiin Kyöstin olevan silloin neljä ja puolivuotias. Päätettiin sitten tytön kanssa, että tehdään Kyöstille synttärit tuosta tasan puoli vuotta aikaisempaan päivään. Eli 16.3. Joku kiinnepiste täytyy olla. =o) Nuijaa pöytään! Päätetty! Piste!

Muuta Kyöstistä

Kyösti oli reippaasti ylipainoinen tullessaan, mikä osaltaan varmaan vaikutti myös yleiseen vireystasoon, joka oli melkoisen uninen. Ihokin tuntui turkin alta olevan kovin pinkeä. Koska Kyösti on oppinut saamaan entisessä perheessään asioita periksi ärhentelyllään, sen turkin- ja kynsienhoito tehtiin kahden ihmisen voimin kuonopantaa hyväksi käyttäen. Meillä Kyösti nappasi peukalostani kunnolla kiinni, kun olin sen tassuja ensimmäisen kerran sadekelin jälkeen kuivaamassa. Verta vuosi, mutta en lopettanut kuivausoperaatiota. Kehuin aina, kun koira antoi nätisti ärhentelemättä koskea tassuihinsa pyyhkeen kanssa. Kahden päivän ajan kuivasin Kyöstin tassut jokaisen lenkin jälkeen, vaikkei edes ollut märkää - ja nyt tässä ei ole enää ongelmaa lainkaan.

Samantapainen ongelma oli syliin nostettaessa. Hurja ärhämä päällä, vaikka sylissä ollessaan taas ei mitään ongelmaa vaikuttanutkaan olevan. Hurjat kehut, kun osasi olla hiljaa ja jälleen muutamien kertojen jälkeen ei ärhämöintiä tullutkaan enää. Fiksu koira oppii tosi nopeasti, vaikkei enää mikään pentu enää olekaan. Edelleen voi toisinaan syliin nostettaessä rähähtää, varsinkin jos viimeisestä nostelusta on jo aikaa, mutta se loppuu aina hetimiten.

Harja oli myös jotain vallan pelottavaa ensialkuun. Totuteltiin pikkuhiljaa tähänkin vekottimeen ja nyt Kyösti tulee jo kerjäämään omaa harjausvuoroaan, kun muita lemmikkejä harjataan. Kynsisaksiakin ehdin käyttämään, kun annoin sitkeän herkun mutusteltavaksi silityslaudan päällä - "minä syön nyt, tee mitä tahdot!". Sain herkuttelun aikana kaikki kynnet käytyä läpi. Vielä täytyy vähän suunnitella tuota kynsien leikkuuta, mutta muu turkinhoito käy vallan hienosti jo.

Merkkailupiirteitä on myös ollut havaittavissa. Pieniä pissilätäköitä olohuoneessa ja keittiössä - eritoten öiden aikana, mutta välillä myös päivisin. Vaiva vähentyi tiettyyn pisteeseen ja välillä menee nyt monta päivää ilman mitään merkkailuja. Hankin Kyöstille poikapöksyt, joita käytetään aina vieraiden aikana, koska silloin herkiten hätiänsä sisälle tekee. Hermostuu varmaan tilanteesta jotenkin. Ja myös aina, kun huomasin lattialla lätäkön. Pyysin Kyöstin lätäkön vierelle ja laitoin pöksyt paikoilleen. Sitten seuraavalla kerralla, kun pöksyt olivat kuivat uloslähtiessämme, jätettiin ne taas pois. Melkoisen paljon kyllä noita on saanut käyttää, ikäväkseni on sanottava. Ei taida edes tajuta tekevänsä niin, niin ei voi osata kohdentaa kieltoja siihen.

Aluksi Kyösti oli vieraiden kanssa melkoisen varautunut, mutta nykyään on aina innolla kaikki kyläilijämme vastaanottamassa. Edelleen on vähän arvaamaton joidenkin vieraiden koskettelujen kanssa, vaikka itse tulee selvästi hakemaan rapsutuksia, voi sitten kuitenkin ärähtää. Ei taida herra itsekään oikein tietää, mitä haluaa.
Nykyään Kyösti on melkoisen energinen ja meneväinen otus. Mielellään juoksentelee toisten koirien tai kissojen kanssa ympäri huushollia, kipittelee vaikka kummoisia lenkkejä väsymättä. Tosin epileptisten kohtausten vuoksi Kössin lenkkien pituutta ollaankin rajattu jonkin verran. Kyöstin lempileikki on lentävien tavaroiden saalistus ja "tappo", sitten tuo käteen lelun, että "heitä uudestaan!". Vetoleikkejäkin välillä intoutuvat Kissin kanssa leikkimään. Osaa kuitenkin ottaa myös rennosti makoillen joko sängyllä, sohvalla tai jossainkohti lattiaa, mieluiten aurinkoisessa paikassa pehmusteen päällä. Ottaa myös vastaan lemmikkivieraita ihan nätisti, vaikka ihmisvieraista pikkasen ottaa stressiä (merkkailu lisääntyy).

Kissojen kanssakin kaveeraa, vaikka kissat välillä yllyttävätkin takaa-ajoon. Ja siinä tilanteessa ei mies osaa tietenkään hiljaisena menoa katsoa. Susu miehenkipeydessään välillä kosiskeli Kyöstiä kovin ja silloin Kyösti voi ärähtääkin, että "pysy pois!", mutta Susu vain vähän väisti, eikä ole moksiskaan. Kissojen steriloinnin jälkeen tämäkin vaiva on jäänyt pois. Ihan kaveruksia kaikki keskenään.

Senverran vielä tähän lisää, että ollaan tosiaan yritetty nyt monenlaisia keinoja tuon merkkailun lopettamiseksi. Tiukkoja kieltoja tai taputuksia, kun jää itse teosta kiinni (lopettaakin sillä hetkellä, muttei ole takuuta, etteikö taas kohta jossain muualla jalka nouse), ja kehut, kun homma jäi tekemättä. Luoksetulokutsu toimi samoin kuin kielto. Ongelmakoirakouluttajaa konsultoimalla kokeilin myös räminäpurkkia, mutta silloinkin Kyösti tuntui sen räminän ottavan paikkaan, eikä siihen tekemiseen. Ei ole tarkoitus, että omassa kodissa olisi mitään pelottavaa paikkaa, joten tämän käyttö jäi pariin kertaan. Poikapöksyillä monet urokset myös oppivat olemaan merkkailematta, mutta Kyöstillä ei tälläkään näytä olevan mitään merkitystä. Koira kun on tapaeläin ja se on saanut nyt jo viisi vuotta noudattaa tätä merkkailuaan kenenkään siihen ennen meitä mitenkään puuttumatta, niin se on jo niin syvälle juurtunut, ettei koira itsekään tajua sitä tekevänsä.

Lääkärin kanssa kun keskustelin pöksyjen käytöstä, niin hän oli sitä mieltä, että jos kerran sisällä ei sentään varsinaisia hätiään koira tee, eli side ei "tulvi" ja käyttää naisten kuukautissuojia, niissä on senverran kuiva pinta, ettei se hauduta. Kun vaihdon tekee vähintään niin usein, kun lenkilläkin käydään (eli 3-4 kertaa päivässä) ja väliin huuhtelee vedessä massun, niin ei ongelmia pitäisi tulla. Nyt ollaan käytetty maaliskuusta 2008 asti päivittäin poikapöksyjä sisätiloissa, riippumatta siitä, onko side ollut kuiva vai märkä. Koskaan kun ei voi tietää, missäkohtaa lätäkkö ilmestyy. Mitään tulehduksia, eikä edes punoitusta, ole onneksi tullutkaan. "Vaippoja" kyllä kuluu.

Ylös