Kukkapenkin kehitys, kesä 2008 -sarja

Paluu

24.9.2008 (vko 25)

Eipä ole kukkapenkissä paljoa tapahtunut. Syksy tullut, eikä uutta kukkaa enää ole toiveitakaan nähdä. Tähän se toivottavasti talvella tuleva lumi sitten saa päälle tulla.

15.8.2008 (vko 19)

Ja viikkoja vierähti taas ennenkuin sain uutta kuvaa aikaiseksi. Olen jotenkin vain odottanut, että syysleimut lähtisivät kukkimaan. Eikä mikään kovin silmiähivelevä näky ole kyllä, vaikka väripilkulta käyvätkin.

Kelinä kuivuutta ja sitten kaatosadetta, kuivaa ja sadetta, tuulen kanssa ja ilman.

25.7.2008 (vko 16)

Ohhoh! Pari viikkoa jäi kuvaamatta näköjään kokonaan. Niin on aika mennyt vilinällä ja vipinää riittänyt muuta, ettei ole muistanut. Alkaa paljon olemaan jo ränsistyneen näköistä tässä penkissä. Lipstikka on alkanut pahemmin nuokkua, vaikka kuinka tuohon vettä yrittäisi iltaisin kannella. Kuivaa niin nopeasti tuo maa, että tuntuu ihan turhalta koko vaiva.

Syysleimu on nupullaan, mutta palavarakkaus alkaa vedellä viimeisiään. Ukonhattu penkin toisella puolen vielä sinnittelee, vaikka kärsinyt on sekin. Kuivaa on. Rakuuna tuntuu olevan nyt ainut, mikä olla-rehottaa vaan. Pitäisi vissiin sekin ottaa talteen pikkuhiljaa.

5.7.2008 (vko 13)

Palavarakkaus sentään jaksaa venyä pituutta ja kukkia, vaikka muut kukat näyttävät melkoisen kärsineiltä. Tuo keltainen "hattu" (hitsit, kun en ikinä muista sen oikeaa nimeä!) on alkanut kuivattaa lehtiään ihan haperoksi ja kukinnotkin siinä sitten kärsivät. Se nyt on ainakin suurimmalta paahteelta suojassa lipstikan takana, että tiedä sitten, mikä vaivaa...

Toiselta puolen näkyy alpeja ja syysleimun lehtiä, jotka punoittavat jotenkin hauskasti, mutta kuivuus sitäkin selvästi vaivaa. Lötköttää lehtiään, vaikka kuinka vettä iltaisin kantaa. Sadettakin on tullut, mutta taitaa tämä penkki olla niin tiivis, ettei sitä vettä sitten ole maahan asti paljoa tiputellut. Täytyy vain koittaa jaksaa sitä vettä sisältä näille kasveille roudata. Toivon, että tuo syysleimu nyt vielä intoutuisi kuitenkin kukkimaan tänä kesänä.

27.6.2008 (vko 12)

Keltaista ja punaista penkissä. Kuivuus on kyllä selvästi haitannut. Alpit eivät jaksa ehdä pitempää kukkavartta ja palavarakkauskin alkaa "notkottaa" varsiaan.

Vähän on myös erinäköinen penkki eri puolilta. Voi, kun haluaisin tuon tosi ruman savikasan tuosta kukkapenkin vierestä pois. Samaten myös tien toiselta puolen isomman kukkapenkin vierustasta. Se iso penkki vain on pelkkää rikkaruohoa nyt muutenkin. Ei pahemmin ole silmänilona kellekään. Ehkä sitten syksymmällä vihdoin saadaan ylimääräiset pois ja alkaisi into hoidella tuo isompikin penkki käyttökuntoon.

20.6.2008 (vko 11)

Alpit lähteneet kukkimaan, palavarakkaus ihan siinä ja siinä. Lisäsin jonkun "hattujutun" lipstikan taakse (paahteelta turvaan) ja se siellä nyt on näyttänyt hyvin kestävänkin.

Sitä jatkuvaa kukoistusta ei kyllä ole näkynyt. Kevätvuohenjuuren kukintakin loppui mielestäni ihan hurjan nopeasti - ei tainnut siitä helteisestä jaksosta oikein tykätä...

6.6.2008 (vko 9)

Nyt ei kuki kuin ruohosipuli tässä penkissä. Kohtapuoliin alpit ja palavarakkaus alkavat kukintaansa, nuppuja on jo. Ihan liian lämmintä vain nyt tuntuu olevan. Koko viikko ollut hellettä ja kuivaa. Iltaisin penkkiä on kasteltu, mutta tuntuu, että vesi vain haihtuu pois. Toivotaan, että kestävät tämän kelin.

30.5.2008 (vko 8)

Alpit ja palavarakkaus alkavat vallata enempi alaa penkissä. Kevätvuohenjuuren kukinta on jo ohi ja lipstikkaa olen leikannut pariin otteeseen, kun on yöpakkaset lötköttänyt varsia. Sisimmäiset ovat pysyneet turvassa ja voivat hyvin. Ruohosipuli alkaa kukintaansa kohta, mutta syysleimusta ei näy enää jälkeäkään. Pakkanen taisi tehdä tuhojansa. Ellei juuret ole sitten niin vahvat, että lähtisi uudestaan kasvuun. Ei vain näytä olevan syysleimulle sopiva paikka, kun on jo toinen kasvusto, joka keväällä menehtyi. Kun en ole mikään mestari huomaamaan mitään suojauksiakaan laittaa. Jotain muuta kestävämpää kukkijaa tuohon siis pitäisi keksiä...

9.5.2008 (vko 5)

Kevätvuohenjuuri kukkii yhä komeasti! Palavarakkaus on alkanut kunnolla kasvaa pituutta ja syysleimutkin voivat hyvin. Puhumattakaan lipstikasta, joka on jo melkoinen puska. Vettä on tullut parin viikon aikana vain yhtenä yönä. Eikä tainnut silloinkaan paljoa ripsahdella. Kastelu pitää ilmeisesti käynnistää, kun luonto ei tätä hommaa itse näytä hoitavan...

2.5.2008 (vko 4)

Kevätvuohenjuuressa monta pikkuaurinkoa kukkapenkkiä piristämässä! Se on kyllä todella kaunis. Lipstikka kasvanut ihan hurjasti pituutta ja syysleimutkin selvästi isompia (tosin ovat puskien takana, etteivät näy tästä kuvakulmasta). Kuunliljojakin on alkanut tupsahdella mullan sisältä esiin.

25.4.2008 (vko 3)

Krookukset ovat kukkineet, kevätvuohenjuuri ihan hilkulla alkoittamassa kukintaansa. Kevätpäivänliljat alkaneet tulla esiin, ja lipstikkakin on selkeällä alulla:


18.4.2008 (vko 2)

Uutta krookusta tupsahtanut pintaan ja kukat komeina, kevätvuohenjuuri runsaalla kukkanupulla ja lisäksi palavarakkaus on näkyvästi tässä viikon aikana vetänyt pituutta. Kyllä se vaan penkki kasvaa ja komistuu!

Lisäksi vielä kokonaiskuvaa takapihan kukkapenkistä, jossa on tulppaanit jo lähteneet hyvään kasvuun. Tässähän penkissä on tavallisten tulppaanien lisäksi villitulppaania, kultapiiskua, kuunliljaa, jaloangervoja ja sinipallo-ohdake. Jotain muutakin sieltä näyttää tulevan ylös, mutten kyllä tiedä mitä. Josko jatkaa kasvuaan, niin aikaa myöten nähdään, minkälainen kasvi sieltä on mullan päälle putkahtanut. Mielenkiintoista!

11.4.2008 Lähtötilanne (vko 1)

Jatketaan samalla linjalla kuin kahtena aikaisempana vuonna. Yhden kukkapenkin kehitystä keväästä syksyyn. Tässä ensin yläkuvassa penkki ruokkoamattomana, alakuvassa sitten talventörröttäjät poistettu. Maata en ole mitenkään möyrinyt, en lannoittanut, en edes lisännyt multaa. Multalisäys pitäisi varmasti tässä tehdä, kunhan saisin vain aikaiseksi.

Penkissä kukkivat nyt krookukset, tosin kuvanottohetkellä oli aurinko pilvessä, niin oli kukat kiinni. Kevätvuohenjuuri on lähtenyt tuuheaan kasvuun ja näkyy siellä myös palavan rakkauden ja reunusalpin alkuja. Edellisen vuoden syksyllä penkkiin istutetusta loistopäivänhatusta ei ole tietoakaan, mutta viime syksyllä laitetut syysleimut ovat jo pirteällä alulla. Ruohosipuliakin törröttelee muutama lehtipuikero, mutta on kyllä nyt jostain syystä pienentynyt hurjasti. Syökö nuo kukat sitten tilaa, vai mikä on. Lisäksi penkissä siis on vielä lipstikkaa, rakuunaa, kevätliljaa, sinistä lemmikkiä ja kuunliljoja.

Tavoitteena on siis ottaa viikoittain kuva kukkapenkistä, jolloin näkyy, miten se kasvaa ja kehittyy missäkin vaiheessa kesää. Näin se on kesäkausi avattu!

Paluu