Kukkapenkin kehitys, kesä 2007 -sarja

Paluu

11.10.2007 (viikko ties kuinka mones)

Alkaa jo olla kukkapenkki talvivalmiina. Kukoistuksesta ei tietoakaan. Gladioluksetkaan eivät sitten ehtineet tässä kukintaan asti.

Tuo syysleimu näyttää kuitenkin ehtineen tehdä uutta alkuakin tuonne pohjaan, että toivotaan sen selviävän talvesta ja lähtevän sitten uudella innolla kasvamaan ensi vuonna.

7.9.2007 (vko 22)

On ollut jo pieniä yöpakkasia ja ilmakin ollut vaihtelevasti kylmää ja lämmintä. Katkoin tästä penkistä nyt lipstikan vihdoin lyhyemmäksi, kun oli ihan "kuollut" yläosaltaan. Nyt tuoksuu kädet lihakeitolle sitten. =oP Kasteluista ei ole tarvinnut huolehtia, niin on tasaiseen taivaalta vettä tullut - yhäti piristää kukinnallaan tuo syysleimu, ettei ainakaan ole kupsahtanut, eikä maahanlaitosta loukkaantunut. Gladiolukset ovat niin pieniä, että ne eivät taida ehtiä kukkimaan enää, pakkasarkoja kun ovat, mutta toivoahan aina saa!

2.9.2007 (vko 21)

Torstaina satoi, niin en ottanut kuvaa penkistä ja sitten olen ollut niin työn touhussa, etten ole muistanut koko juttua. Tänään sitten lisäsin penkkiin syysleimua ja kaivoin kaivinkoneen maahan upottamat reunuskivet taas esiin. Pitäisi napata vähän kevätvuohenjuurta tuolta keskeltä ja siirtää tuonne takapihan penkkiin kultapiiskun alle. En tiedä kasvaisiko siellä, mutta voisi kokeilla. Saisi vähän kevätiloakin siitä kukkapenkistä. Nyt kun täyttyi syyskukkijoilla kuunliljojen lisäksi. Syysleimu toi kyllä kukkapenkkiin iloista väriä. Toivotaan, että selviää talven yli.

23.8.2007 (vko 20)

Jäipä tämäkin sarja katkolle vahingossa tässä kaiken muun menon tiimellyksessä. Vaikka eipä tässä mitään kummallista ole penkin osalta tapahtunut. Kuunliljat ovat vaatimattomasti kukkineet, kukkavanat siemenkotineen on enää paikoillaan. Gladiolukset alkavat olla isompia, josko ne vielä ehtisivät ennen talvea sentään kukkimaan. Lipstikka alkaa olla ihan menneen talven lumia, pitäisi kraakata vähän, muttei vain tahdo saada aikaiseksi. Syksy alkaa jo painaa päälle...

2.8.2007 (vko 17)

Rankkasadetta alkuviikko, huh-hellettä sen jälkeen, nyt suht sopivaa. Penkki on kyllä selvästi kärsinyt ja kukinta alkaa olla joka taholta loppu. Muutamia gladioluksen varsia sentään on putkahdellut esiin, josko ehtisivät vielä kukkimaan ennen talven tuloa ja saamaan jotain värinpilkahdusta penkkiin. Sitä odotellessa!

26.7.2007 (vko 16)

Vettä on satanut jonkin verran, ollut melko kylmääkin. Nyt taas tänään tosi lämmin päivä. Palava rakkauskin alkaa jo pikkuhiljaa näyttää siltä, että kukinta rupeaa olemaan ohittumassa päin. Edelleenkään siis tässä penkissä ei ole yhtään loppukesän kukkijaa. Pitäisi rakuunaa ja lipstikkaa vähän leikata lyhyemmäksikin, ovat vallanneet jo penkistä ison alan ja pituuskasvullaankin jyräävät muut kasvit. Saisin kuvanottopaikalla olevan ison savikasan pois (=kaivinkone taas penkin viereen), niin uskaltaisin laittaa isontaen hieman tätä penkkiä - reunustaisin sen kuunliljoilla...

19.7.2007 (vko 15)

Satanut on, enemmän ja vähemmän tässä välissä. Palava rakkaus on edelleen kaunis, vaikka nyt alkaa tarha-alpi olla jo oman kukintansa lopettanut. Eipä näy ihmekukassakaan enää nuppuja. Taisi senkin kukinta-aika sitten olla ja mennä. Niitä loppukesän kukkijoita ei talven jälkeen ilmestynyt lainkaan esiin, eikä uusia ole tämän piharemontin takia tullut laitettua. Vielä sentään riittää koristetta tästä penkistä.

12.7.2007 (vko 14)

Vihreää, keltaista ja paljon punaista nyt kukkapenkissä. Edelleen on penkin vieressä iso savikasa, joka haetaan vasta myöhemmin pois. Eipä oikein tee mieli laittaa mitään uutta nyt tässä välissä penkkiin, ettei sitten heti tule penkki jäämään isojen renkaiden alle. Kuunliljoja olisi jo olemassa penkkiä reunustamaan...

5.7.2007 (vko 13)

Hellettä piisaa! Välillä mustat pilvet ovat roikkuneet taivaalla, mutta ihan vain pari hassua ropsausta on alas tullut. Lisää saisi tulla - ja reilustikin. Alkaa kyllästyttää mennä kastelukannujen kanssa edes takaisin ympäri pihaa...

28.6.2007 (vko 12)

Nyt alkaa tosiaan palava rakkaus kukintaansa enempi, vaikka alpeista kaivinkone nirhi kukkalehtia reilunlaisesti ja katkoi muutaman liperinvarren. Jotain kukkivaa löytyy siis silti edelleen! Gladioluksiakin laitoin tähän penkkiin, mutta yhtään ei näytä putkahtaneen esiin...

21.6.2007 (vko 11)

Japanilainen ihmekukka kukkii, muttei tässä kuvassa niinkään näy, on melkoisen matalalla ja lipstikan varjossa. Ehkä hyväkin näin, ei välttämättä täydessä paahteessa jaksaisi kukkiakaan. Palava rakkaus alkaa pikkuhiljaa kukintaansa, muutama punainen piste jo näkyy ja tarha-alpikin reunalla kukkii. Senkin kaivinkone vähän painoi sisäänpäin kukkapenkissä, mutta sieltä se sentään jaksaa vielä kukkia. Vettä ei pahemmin ole nyt tullut muutamaa tippaa enempää, joten kastella on täytynyt iltaisin. Loppuun vielä kasvipenkistä toisesta suunnasta kuvaa, missä tuo Japanilainen ihmekukka näkyy vähän paremmin, kunhan osaa lipstikan varjoon katsoa. =o)


14.6.2007 (vko 10)

Nyt penkissä on nupullaan japanilainen ihmekukka, jo kukkineen kevätvuohenjuuren takana ja edustalla tarha-alpi. Palava rakkaus kasvaa lipstikan kanssa kilpaa. Vuorenkilvet pohjalla ovat melkein piilossa, kun ne jonkun verran siirtyivät tuossa kaivinkoneen jaloissa syvemmälle. No, täytynee siitä syksymmällä vähän siirrellä, kun saisi penkin taas kunnolla kokonaan käyttöön. Parina yönä on satanut vettä ja päivällä välillä aurinko näyttäytynyt, välillä ollut pilvistä. Kosteaa keliä ja lämmintä, että kasvit ovat tykänneet. Tänään lisäsin tuonne kevätvuohenjuuren juuristoon, mistä näkyy jo multa, noita ikikukan siemeniä. Katotaan, tulisiko niistä mitään. Saisi vähän jotain myöhemminkin kukkivaa esille... Toivossa on hyvä elää!

7.6.2007 (vko 9)

Nyt alkaa kevätvuohenjuuri olla kukintansa loppuvaiheessa, eikä ole vielä palava rakkaus lähtenyt kukkimaan. Taustalta tulee myös ihmekukkaa, ja tuo lipstikka tuntuu ryöpsähtäneen oikein hurjaan kasvuun. Kuivaa vaan on, että kastella täytyy. Vieläkin vähän surettaa, että mitenköhän nuot myyrien tuomat krookukset, narsissit ja tulppaanit selvis tuosta kaivinkoneen painosta. Tuntuu ainakin, että niiden alan kukkapenkistä ovat vallanneet rikkaruohot. No, on siellä nyt sentää jokunen kuunliljakin.

31.5.2007 (vko 8)

Olen sydän syrjälläni katsonut noitten isojen kauhakuormaajien, kuorma-autojen ja vielä noiden kaivorumpujenkin kanssa, että "siinä meni kukkapenkki"... Mutta kyllä se siellä suurimmalta osalta vielä tallessa on. Reunuskiviä on painunut maahan ja liikkunut penkkiin päin. Että taisi nämä tänä keväänä kukkineet sipulikasvit muussaantua kyllä. No, josko nyt olis kuitenkin sitten jo isoin riski mennyt. Kun noita kaivorumpuja siirretään pois, siinä vielä saa olla sydän kurkussa, mutta toivotaan parasta.

Kelit ovat olleet lämpimiä, kostean helteisiäkin, sitten vettäkin tullut taivaalta jonkun verran. Ihan otolliset olot rikkaruohojen rehottaa. Ei ole meinaan tullut kitkettyä tässä mylläkässä lainkaan...

24.5.2007 (vko 7)

Kovin on ollut harmaa viikko takana. Vettäkin on satanut ja tuntuu, että ainakin rikkaruohot ovat kovasti kasvaneet, jossei nyt sentään vähän muutakin. Gladioluksen päät ovat tupsahdelleet jo osittain näkyviin, orvokkeja kukkii viimevuotisista taimista, vaikka niiden ei edes monivuotisia pitänyt olla. Lemmikkikin on lähtenyt kukkimaan ja sitä näyttää nyt olevan useammassa paikassa, mitä viime vuonna - mistä olen vain tyytyväinen. Kukkapenkissä näyttäisi myös kasvavan ihan sipulia. Niissäkin on jo kukkavarret "pallo" päässä. Jotain laukkaa kuitenkin. Meillä ei ole omalla tontilla kasvanut muutamaan vuoteen sipulia edes kasvimaalla, niin jonkun naapurin varastoista myyrät ne on talven aikana tuohon tuoneet. Mielenkiintoista!

18.5.2007 (vko 6)

Voikukatkin alkaneet kukoistuksensa. Tykkään niidenkin kukista, niin annan tuossa penkin ympärillä kukkia vähän aikaa, kohta nappaan ne pois. Kevätvuohenjuuri on oikein komeana jo! Piti ottaa eilen auringonpaisteessa kuvaa, mutta niin olin sitten liikekannalla, etten ehtinytkään. Eihän tuo kukkapenkki nyt eilisestä ole mitenkään muuttunutkaan. Vielä ei näy mitään ihmekukkia, inkarvilleoita eikä gladioluksia mullan pintaan putkahtaneena. Mahtaakohan lähteäkään, kun tuntuu kovin kauan tuo "käynnistys" kestävän? No, senhän näkee sitten vähän ajan päästä. Senverran on ollut kuivaakin, että on täytynyt penkkejä jo kastellakin. Ihan rutikuivaa tuo multa aika ajoin.

10.5.2007 (vko 5)

Kasvit kasvavat ja komistuvat koko ajan. Nyt alkaa tuo "kysymyskukka" avata nuppujaankin, kohta ollaan komeimmassa kukassa. Rakuunaa on paljon ja se on levinnytkin melkoisesti, samaten palavaa rakkautta näyttää löytyvän vähän sieltä isomman puskan ulkopuoleltakin. Ihan rauhassa saavat kaikki tässä penkissä olevat levitä rehottaa. Penkin ulkopuolinen osuus tulee kyllä jäämään ruohonleikkurin syövereihin, jos niin innokkaiksi ryhtyvät - ei kyllä vielä ole sellaisia merkkejä. Viihtyvät tuossa paremmassa mullassa, eivätkä savimaahan haikaile...

Lisätty 13.5.2007: Löysin sattumalta Kettuterroristien sivuilta tiedon, mikä tuo keväällä ensimmäiseksi kukintaansa aloittava keltainen perenna on. Se on Kevätvuohenjuuri. Nyt pitää jo tästälähtien muistaa tuo!

3.5.2007 (vko 4)

Nupulla on tuo keskellä oleva, mikä lie -kukka. Nyt on rakuunoita ja lipstikkaakin hyvin esillä jo. Lisäilin penkkiin viikon aikana jokusen inkarvillean mukulan ja gladioluksia. Katsotaan, mitä niistä sitten tulee kesän aikana. Pyrkimys siis saada kukintaa jatkumaan hiukan pitemmälle syksyyn. Kylmää tällä on ollut, tänään viikon aikana ensimmäinen lämpimämpi päivä. Silti tuntuu, että kasvit innoissaan ovat kasvuansa jatkaneet, säistä piittaamatta.

26.4.2007 (vko 3)

Muistinpa ottaa kuvaa. Kelikin suosi! Alkaa krookukset olla jo entisiä, mutta vielä siellä jotain sipulikukkaa näyttää mullasta ylös työntyvän, saa nähdä tuleeko niistä myös jotain vielä, vai jämähtivätkö tuohon pakkaseen ja lumeen. Lehtien järjet ainakin kellastuivat kaikki. Tuossa keskellä olevassa (minkä nimeä en koskaan muista) on jo nuput! Kohta alkaa kukkimaan jo!

19.4.2007 (vko 2)

Talventörröttäjät siivottu pois, palava rakkauskin lähdössä vahvasti jo kasvuun - ja nyt luvataan viikonlopuksi räntäkelejä! Kääk! Joitan sipulikasvejakin on penkkiin ilmestynyt, vaikka niitä siinä ei pitäisi ollakaan, esim. krookuksia. Myyrät ovat penkkiä talvivarastonaan pitäneet ja ilmeisesti sitten varastossa joko oli niin paljon sipuleita, ettei ruoka loppunut kesken tai olivat unohtaneet varastonsa. =o) Pitääpä ottaa vinkistä vaarin ja laittaa vaikka vähän lisääkin sipuleita samaan penkkiin.

12.4.2007 Lähtötilanne (vko 1)

Viime vuonna tuli niin paljon positiivista palautetta kesäsarjasta yhtä kukkapenkkiä koskien, joten tehdään uusinta.

Nyt otin kuvan, ennenkuin poistin talventörröttäjät. Päätin, että vasta nyt tällä viikonlopulla siivoilen tätä penkkiä paremmin. Jotain syksyn kukkijaakin pitäisi juuri nyt hankkia, että jaksaisi penkki kukkia pitempään. Vielä en ole keksinyt, mitä se voisi olla - paahteiselle paikalle sopivaa sen olla pitäisi.

Penkissä on siis mm. ruohosipulia, lipstikkaa, rakuunaa, kevätliljaa, palavaa rakkautta, pientä sinistä lemmikkiä, kuunliljaa, reunusalpia ja jo nyt kasvamaan lähtenyttä piennar-jotain - ikinä en nimeä muista, niin voi olla tämäkin ihan väärin. Saa auttaa, jos joku tietää, niin kirjoitan sen tänne ylös! =o). Lisäksi istutin syksymmällä loistopäivänhattua samaan penkkiin.

Tänäkin vuonna pyrin kuvaa ottamaan viikoittain, mutta sateisella säällä en mene kameraa pihalle tuhoamaan, eli säävarauksella - ja tietysti vähän muistin mukaan myös - pitäisi keskittyä remonttiin, niin voipi olla joskus hiukan vaihtelua tässä. Yritämme nyt kuitenkin pysyä ruodussa niin hyvin kuin mahdollista.

Tästä se alkaa! =oD

Paluu