KOIRANPENTUJEN TEETTÄMINEN

Paluu

ENNEN ASTUTUSTA

Ethän ole miettimässä pentuetta vain kohtutulehdusta välttääksesi? Tämä väite ei nimittäin pidä paikkaansa. Koiralle ei tiineys ole mitenkään välttämätöntä, pikemminkin päinvastoin.

Jos olet pennuttamassa rotukoiraa, otathan selvää oman rotusi rekisteröintisäännöistä, monet vaativat nykyään tietyt terveystarkastukset, koe- tai näyttelytulokset ennen astutusta sekä tulevalta emolta että käytettävältä urokselta.

Koirien lisäämisessä pitää myös terveyden lisäksi ottaa huomioon monia muita asioita: pennutettavien koirien luonteet, rotujen ominaisuudet, terveysriskit, hermorakenne, koulutettavuus, käyttötarkoitus jne. jne.

Kun haluat muutoin omalle koirallesi pentueen, tutki ensin tarkkaan mitä koiran pennuttaminen voi tuoda tullessaan. Tiineenä oleva koira vaatii erilaista huomiota ja synnytys sekä imetysaika varsinkin paljon panostusta ja aikaa. Tiineysaikana, synnytyksessä tai imetysaikana voi myös tulla eteen monenlaisia vaikeuksia, joihin kannattaa varautua etukäteen. Tiineys ja synnytys on aina koiralle tietynlainen riski.

Pentujen syntymän aikoihin kannattaa myös varata aikaa ympärivuorokautisesti, eli jos olet töissä, kannattaa loma suunnitella tähän ajankohtaan, emo (varsinkin ensikertalainen) vaatii paljon tukea ja turvaa, voit joutua valvomaan pitkän synnytyksen aikana ja silti täytyy jaksaa hoitaa kaikki tarvittavat toimenpiteet.

Ja jos yksi synnytys emolla onkin mennyt hyvin ja kaikki pennut saaneet hyvän kodin, ja tekisi jälleen mieli teettää uusi pentue, täytyy emokoiralle antaa aikaa täysin palautua tiineyden, synnytyksen ja imetyksen rasituksista. Vähintään yksi juoksu synnytyksen jälkeen täytyy jättää väliin, mieluiten enemmän.

ASTUTUS

Oikea astutusajankohta
Koiran yleisin syy "tyhjäksi jäämiseen" on väärä astutusajankohta, yleensä liian myöhäinen. Esikiiman pituus vaihtelee, mutta useimmilla nartuilla paras ajankohta astutukselle on 11 - 14 vuorokautta kiiman alkamisesta. Yleensä suositellaan kahta astutusta, koska munasolut elävät nartun elimistössä 2 - 3vrk ja siittiöt elävät jopa 4 - 6 vrk. Nartun munasolut eivät kaikki irtoa samalla hetkellä. Tarkka ajankohta on määritettävissä nartun verinäytteestä ja solunäytteestä, useimmiten riittää kiiman tarkka seuraaminen ja nartun käyttäytymisen seuraaminen.

Astutuksen aika siis on, kun nartun omistaja huomaa esikiiman vaihtuvan varsinaiseksi kiimaksi. Nartun vuoto alkaa tällöin vaalentua vaaleanpunaiseksi tai kellertäväksi. Yleensä noin 9-15 vrk vuodon alusta.
- Ilmoita ajoissa uroksen omistajalle, että osaa varautua siihen.

Astumispaikka ja -toimitus
- mahdollisimman rauhallinen paikka, mieluiten koirille "puolueeton" alue
- koirien on hyvä hoitaa astutus itsenäisesti, mutta valvotusti; itse en väkisinastuttamista hyväksy lainkaan
- koirat leikkivät ensin, kunnes narttu tarjoutuu urokselle
- narttu asettuu uroksen eteen ja vie hännän sivulle, uros hyppää nartun selkään ja toimittaa siittiöiden laskemisen muutamassa minuutissa, astuminen ei kuitenkaan ole vielä ohi
- koirat jäävät toisiinsa kiinni, toisinaan jopa tunneiksi
- tässä voidaan tarvita rauhoitusapua omistajilta, koska narttu voi pyrkiä irti ja irtoaminen liian aikaisin satuttaa molempia koiria
- koska asento on kuitenkin urokselle raskas, se nostaa toisen takajalkansa nartun yli, jolloin molemmat koirat seisovat kaikki jalat maassa, kuitenkin takapuolet vielä kiinni toisissaan
- parittelu on päättynyt, kun koirat irrottautuvat toisistaan
- narttu voi yhä olla innokas parittelemaan, joten sitä on yhä vahdittava. Jos narttu pääsee karkuteille voi olla, että pentueella on monta eri isää. Tarvittaessa DNA-testein voi isyyden kuitenkin varmistaa pentujen synnyttyä.

TIINEYS

Koirillakin tapahtuu "keskenmenoja". Ensimmäisellä kolmanneksella sikiöt voivat absorboitua eli imeytyä elimistöön ilman näkyvää vuotoa, myöhemmin tapahtuva keskenmeno yleensä näkyy vuotona. Osa sikiöistä voi mennä kesken, ja osa jatkaa kehitystään normaalisti.

On vaikea ensialkuun sanoa, onko narttu tullut tiineeksi vai ei. Parhaat tunnusmerkit ovat:
- nartun hellyydenkipeys (normaalista poikkeava)
- ruokahalun kasvaminen ja toisinaan syömälakon tekeminen (koirillakin voi olla aamupahoinvointia)

Viiden viikon jälkeen tiineyden voi varmistaa eläinlääkärin tekemällä ultraäänitutkimuksella.

Tiineysajan ruokinnasta
- Tiinettä narttua ei saa ruokkia liikaa, sillä lihavan koiran synnytys on vaikeampi kuin normaalipainoisen
- Ruoan on kuitenkin oltava monipuolista
- Viljan osuutta ruoassa vähennetään, lihaa, rasvaa, vitamiineja ja valkuaista lisätään
- Jos narttu sairastuu tiineysaikana, on oltava tarkkana, mitä lääkkeitä sille annetaan

SYNNYTYS

- Ennen synnytystä narttu yleensä kieltäytyy syömästä (1-2 vrk) ja tyhjentää suolistonsa. Älä tarjoa koiralle extra-herkkuja, äläkä yritä pakottaa syömään, synnytys on helpompaa tyhjällä vatsalla ja suolistolla

Kokonaisuudessaan nartun paino nousee pentuekoosta riippuen n. 10-40 %. Liikalihavuus on tavallisin syy synnytysvaikeuksiin, älä päästä narttua lihomaan odotusaikana! Hyvä lihaskunto helpottaa synnytystä, anna siis nartun liikkua!

Synnytystarvikkeet

Synnytys/pentulaatikko
Lämpöpulloja
Talouspaperia
Sanomalehtiä
Desinfiointiainetta
Kertakäyttöhanskoja
Vaaka
Kynä ja paperia
Erivärisiä naruja pannoiksi tai vastaavia, millä saa pennut merkattua ja eroteltua toisistaan
Kuumemittari
Pieniä pyyhkeitä
Jätesäkki tai muu roskis

Voit tarvita myös:
Liukastusainetta
Lankaa
Steriilit sakset
Emon maidon vastiketta
Pipetti tms ”limaimu”
Eläinlääkärin numero

Keskimäärin synnytys 60-63 vrk ensimmäisestä astutuksesta.
- Lämpö laskee alle 37 C. Lämpö voi olla pitkäänkin alle 37 C. Synnytys käynnistyy vrk sisällä alimmasta lämmöstä -> kun lämpö nousee yli 38 C, ensimmäisen pennun tulisi syntyä 24 h sisällä
- Ruoka ei maistu ja suolisto tyhjenee, synnytyksen aikana ei saa antaa ruokaa!
- Avautuminen: petaaminen, läähättäminen, levottomuus, kestää 6-36 tuntia
- Ponnistusvaihe, koira menee yleensä puoli-istuvaan asentoon
- Limatulppa ja sikiövesi tulee ulos
- Supistukset jatkuvat
- Pentu tulee ulos sikiöpussissa noin 10-30 minuutin kuluttua ponnistusvaiheen alkamisesta
- Emo vapauttaa pennun sikiökalvosta ja puree napanuoran poikki
- Narttu voi myös yrittää syödä istukat, mutta saa helposti pahan ripulin, jos syö useita
- Merkitse pentu pannalla (eri värisiä kullekin) tms.
- Laita paperille ylös pentujen tunnusmerkit, sukupuoli ja paino
- Pentua seuraavat jälkeiset, eli istukka, johon pentu on napanuoralla kiinnittynyt
- Merkitse istukoiden määrä ylös, koska niiden on tarkoitus tulla täsmäämään pentujen lukumäärään
- Seuraava pentu syntyy noin puolen tunnin päästä, mutta tässä voi mennä pitempäänkin

Jos emo on ymmällään eikä hoivaa pentua, omistajan täytyy ryhtyä toimeen:
- Sikiökalvot revitään ensin kuonon kohdalta ja vedetään pois pennun päältä
- Napanuora sidotaan paksuhkolla ja pitävällä langalla ja katkaistaan keitetyillä saksilla
- Pennun suu puhdistetaan limasta
- Pentua hangataan pyyhkeellä tai talouspaperilla voimakkaasti vastakarvaan, jotta pikkuinen alkaa äännellä ja hengittää

OTA YHTEYS LÄÄKÄRIIN JOS
- Synnytys ei käynnisty ennen 65 vrk
- Lämpö sahaa alle 37 C ja yli 38 C
- Emo näyttää tuskaiselta tai apaattiselta
- Pentu ei ole syntynyt tunnin kuluessa sikiöveden tulosta
- Supistukset yhtäjaksoisesti yli 2 tuntia ilman tulosta
- Voimakkaat supistukset yli 30 min ilman tulosta
- Heikot ja harvat supistukset yli 4-6 h ilman tulosta
- Pentu näkyy tai tuntuu synnytys-kanavassa, et saa autettua sitä ulos ja supistukset loppuvat tai heikkenevät
- Nartulla on voimakasta tai jatkuvaa verenvuotoa
- Nartulla esiintyy tummaa / selkeästi vihertävää vuotoa
- Narttu hylkii pentuja synnytyksen jälkeisinä päivinä
- Synnytyksen jälkeisinä päivinä emon lämpö alle 37,5 C tai yli 39,4 C

Synnytysongelmista tavallisimmat ovat polttoheikkous ja synnytysesteet. Polttoheikkoutta aiheuttavat pienet tai suuret pentueet, nartun alikuntoisuus, nartun korkea ikä ja väsyminen varsinkin suurta pentuetta synnyttäessä. Synnytysesteitä muodostavat lantion kokoon nähden isot sikiöt (seropeillä kokoepäsuhta yleisempää kuin rotukoirilla), sikiön virheasento synnytyskanavassa sekä mahdolliset kuolleet sikiöt.

Emon käytös muuttuu synnytyksen jälkeen. Se rauhoittuu ja rentoutuu, tuuppii pentuja kohti nisiään.
Synnytyksen jälkeen voit päästää nartun tarpeilleen, kun se haluaa. Tarvittaessa pese sen takapää. Vaihda synnytyslaatikon paperit ja peitot puhtaisiin, tarjoa lämmintä jauheliha-lihalientä. 6-8 tuntia synnytyksen jälkeen anna nartulle normaalia ruokaa.

IMETYS

Synnytyksen jälkeen pennut eivät vielä kykene ylläpitämään riittävää ruumiinlämpöä itsenäisesti, joten emon lämmön lisäksi on hyvä olla pentulaatikossa lisälämpöä, kuten kuumavesipulloja. Lämpötilan pentulaatikossa pitäisi olla aluksi +30 astetta, toisella viikolla +27 astetta, vasta viisiviikkoiset pennut tarkenevat +21 asteen lämpötilassa.
Aluksi vastasyntyneitä pentuja kannattaa myös seurata, että varmasti osaavat imeä; pienokaisten ensiateria on runsaasti ravinteita ja tärkeitä vasta-aineita sisältävää terni-maitoa, joten siitä pitäisi jokaisen pennun päästä osalliseksi.

1 vko
- Nartun ruoka 1,5 kertainen normaaliin annokseen verrattuna, ruokinta 2-3 x pv
- Mittaa nartun lämpö päivittäin, synnytyksen jälkeen lämpö kokoaa pariksi päiväksi vähän yli +38,5 asteen maidontuotannon alkamisen vuoksi, eli se on normaalia - Seurattava muutoinkin nartun kuntoa: jollei erity maitoa; maitorauhastulehdus, jälkivuodon (normaalisti verinen tai vihertävänmusta) muuttuminen haisevaksi; kohtutulehdus, jos emo alkaa horjua tai täristä, kyseessä voi olla kalkkikramppi; maidon mukana emo menettää kalsiumia ja emo tarvitsee kalsiumpistoksen
- Nartulle vain kevyttä liikuntaa ja useita lyhyitä lenkkejä
- Pennut eivät pysty säätelemään lämpöään -> pentuhuoneen lämpötila pitää olla 24-30 C (lattiatasolla vähintään 23 C), lisäksi pentulaatikossa käytetään pyyhkeisiin käärittyjä kuumavesipulloja, lämpöpeittoa tai lämpölamppua (valoisaan aikaan)
- Punnitse pennut aamuin illoin. Ensimmäisen vuorokauden aikana paino voi hieman laskea, mutta sen jälkeen sen on noustava jokaisessa punnituksessa. Painon tulisi kaksinkertaistua 7-10 päivässä
- Pidä pentuja sylissä punnituksen lisäksi muutama minuutti päivittäin

2 vko
- Nartun ruoka kaksinkertainen normaaliin annokseen verrattuna, ruokinta 3-4 x pv
- Nartulle kevyttä liikuntaa
- Pentulaatikon lämpötilaa alennetaan pikkuhiljaa +27 asteeseen
- Pennut punnitaan aamuin illoin
- Käsittele pentuja päivittäin, pentujen silmät aukeavat 10-14 pv iässä

3 vko
- Nartun ruoantarve lisääntyy 25 %/ pentu normaaliin annokseen verrattuna
- Emolle ruoka edelleen 3-4 osassa
- Punnitse ja käsittele pennut päivittäin, kynnet leikataan ensimmäisen kerran
- Nartulle kevyttä liikuntaa

4 vko
- Nartun ruoka kaksinkertainen normaaliin annokseen, ruokinta 3 x pv
- Narttua lenkitetään normaalisti
- Pennuille aloitetaan emonmaidon lisäksi lisäruokinta (Kaksi ensimmäistä päivää yksi ateria. Kolmantena päivänä kaksi ateriaa jne. Riisiä, jauhelihaa, piimää, raejuustoa, porkkanaraastetta, yrjölän puuroa tms.). Voidaan myös lisätä puuroon puolet lämpimällä vedellä pehmeäksi turvotettua kuivamuonaa, kun ollaan ruokinnassa 4 x pv
- Viikon alkupuolella matolääke nartulle ja pennuille (+ perheen muut koirat)
- Sosiaalistaminen alkaa, vieraat ihmiset ovat tervetulleita katsomaan pentuja. Tämän viikon alusta lähtien luovutukseen asti) pentuja leikitetään päivittäin, niitä otetaan sekä yhdessä että erikseen tutustumaan uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Aänicd:tä soitetaan päivittäin. Totuttelu autolla matkustamiseen voi myös alkaa (pieniä matkoja).

5 vko
- Nartun ruoka 1,5 kertainen normaaliin annokseen verrattuna 2-3 x pv
- Narttua lenkitetään normaalisti
- Pennuille lisäruokaa 5 x pv luovutukseen asti
- Pentujen kynnet leikataan kerran viikossa ja pennut punnitaan edelleen päivittäin

6 vko
- Pennut voidaan vierottaa, mikäli narttu ei halua imettää
- Narttu siirretään tämän viikon aikana sen normaaliin ruokaan ja määrään
- Nartun kanssa voi aloittaa treenaamisen
- Emo ja pennut madotetaan viikon alkupuolella, punnitus joka toinen 2-4 x vko
- Kahden viimeisen viikon aikana pennuille mahdollisimman paljon positiivisia kokemuksia (ulkoilua, autoilua, vieraita paikkoja, ystävällisiin rokotettuihin koiriin tutustuttaminen, paljon yksinään leikittämistä, eri ikäisiin ja näköisiin ihmisiin totuttamista ja äänitreeniä…)

7 vko
- Nartulle normaalia ruokaa tavallinen määrä, normaali lenkitys ja treenaaminen
- Pentujen kynnet leikataan
- Pennut totutetaan 4 ruokakertaan/pv ennen luovutusta
- Tämän viikon jälkeen pennut ovat 7 viikkoisia, jolloin ne ovat luovutusikäisiä

Paluu