Koirien näyttelytoiminta

Paluu

Koiranäyttelyyn valmistautuminen

Näyttelyissä on paikalla paljon koiria ja ihmisiä, toisinaan tosi ahtaastikin. Silti koirien tulisi tilaisuudessa käyttäytyä hyvin ja olla häiriintymättä yleisestä hälinästä. Jos koiran kanssa liikkuu paljon muiden koirien ja ihmisten parissa ja totuttaa sen siihenkin, että myös vieraat ihmiset koskevat ja tutkivat sitä, ei ongelmia pitäisi tulla, kunhan itse on rauhallinen --> oma mieliala tarttuu helposti koiraan. Myös mätsärit toimivat hyvänä harjoituksena näyttelyvalmistautumisessa - sekä koiralle että ohjaajalle.

Koiranäyttelyihin ilmoittaudutaan ajoissa, tiedot annetaan tarkkaan ja ne täytyy olla oikein, jotta varmistetaan se, että koira päätyy oikeaan luokkaan ja että se myös näkyy näyttelyluettelossa oikein.

Koiraa ei kannata näyttelyaamuna syöttää, jottei sille turhaan tulisi isompaa hätää näyttelyaikana, vaikka näissä onkin omat "koiran vessat" olemassa. Näyttelyssä on oltava mukana koiran rekisteripaperit, rokotustodistus, näyttelyhihna, makuualusta tai häkki, makupaloja (extraherkkua), vesikuppi ja vettä. Koiranäyttely on kauneuskilpailu, joten koiran on oltava puhdas, takuton ja tarvittaessa trimmattu.

Näyttelypaikalla kannattaa olla noin tunti ennen oman rodun arvioitua arvosteluaikaa. Kuten sanottu, näyttelyaikataulun ajat ovat ohjeellisia. Kannattaa itse varmistaa, että ehtii omaan kehään kiirehtimättä. Kehästä myöhästynyt koira voi jälkikäteen saada laatuarvostelun, mutta ei voi osallistua enää kilpailuluokkiin.

Näyttelyyn sisään tultaessa tehdään lääkärintarkastuksia ja mikrosirujen tarkistuksia pistokokeina. Kaikkien koirien rokotustodistukset kuitenkin tarkistetaan. Sisääntulosta voi ostaa näyttelyluettelon, josta näkee mm. muut arvosteluun osallistuvat koirat.

Kehässä

(Voi olla vanhaa tietoa, käytännöt voivat muuttua, joten kennelliiton sivuilta voi varmistaa tarkan, ajanmukaisen menettelyn) Kehään mennään luokittain numerojärjestyksessä. Luokissa koirat on laitettu aakkosjärjestykseen koiran rekisterinimen mukaan. Luokat ovat aina samassa järjestyksessä. Jos jossain luokassa ei ole osallistujia, siirrytään suoraan seuraavaan luokkaan. Jokaisessa luokassa sijoitetaan enintään neljä koiraa paremmuusjärjestykseen.

Kehätoimitsijat kutsuvat koirat kehään niiden näyttelynumeroilla. Yleensä tuomari juoksuttaa ensin kunkin luokan koirat kaikki yhdessä kehän ympäri. Koiria juoksutetaan kehässä vastapäivään ja koira liikkuu esittäjän vasemmalla puolella, jotta tuomari näkee koirien liikkeet paremmin. Sen jälkeen hän arvostelee yksitellen jokaisen koiran.

Arvosteluvuorossa oleva koira viedään tuomarin pöydän eteen tai muuhun osoitettuun paikkaan siten, että tuomari näkee koiran sivulta. Pienemmät rodut arvostellaan pöydällä, jonne koiran voi nostaa heti, kun se vapautuu edelliseltä. Tuomari tutkii koiran, katsoo purennan ja tunnustelee koiran rakenteen. Uroksilta tarkistetaan kivekset. Koiran tulee sallia tutkiminen. Tuomari saattaa kysyä koiran ikää. Mikäli tuomari on ulkomaalainen, kehätoimitsija auttaa vastaamisessa. Koiran arvosteluun vaikuttavat asiat, esimerkiksi lääkärintodistukset, esitetään kehätoimitsijalle.

Tämän jälkeen koiraa liikutetaan tuomarin ohjeiden mukaan. Koiran on tarkoitus ravata tasaisesti, ei hyppiä ja pomppia tai roikkua lahkeessa. Tuomari saattaa pyytää juoksuttamaan koiraa kohtisuoraan itsestään poispäin ja takaisin tai tekemään kolmion, jossa juostaan ensin kehän yhtä kulmaa kohti, sitten suoraan toista kulmaa kohden ja takaisin tuomarin luo. Näin tuomari näkee parhaiten koiran taka-, etu- ja sivuliikkeet.

Lopuksi tuomari sanelee koiran arvostelun kehätoimitsijalle. Koiran pitää seistä kauniisti, kylki tuomariin päin. Koiraa ei saa seisottaa liian lähelle tuomaripöytää, koska tuomarin on vaikea nähdä se kunnolla. Koko arvostelun ajan on huolehdittava, että koira on aina ohjaajan ja tuomarin välissä.

Arvostelun jälkeen kehätoimitsija tuo nauhan, jonka väri kertoo koiran saaman laatuarvostelun. Koiran kilpailu päättyy ja arvostelun voi noutaa kehätoimitsijalta.

Kun kaikki luokan koirat on yksittäisarvosteltu, vuorossa on kilpailuluokka. Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki luokassaan vaaleanpunaisen ja punaisen nauhan saaneet koirat. Jos vaaleanpunaisen nauhan saaneita koiria on neljä tai enemmän, punaisen nauhan saaneita koiria ei pyydetä kehään.

Kehätoimitsijat ovat kehässä niin tuomarin kuin koiran ohjaajan apuna ja heiltä voi kysyä neuvoa koko kehän ajan.

Kun kaikki urokset on arvosteltu, seuraa paras uros -luokka. Siihen osallistuvat koirat, jotka ovat sijoittuneet omassa luokassaan laatumaininnalla erinomainen (ERI). Näistä tuomari valitsee jatkoon neljä koiraa, jotka hän sijoittaa paremmuusjärjestykseen. Osalle näistä tuomari voi antaa sertifikaatin tai varasertin.

Kun narttujen luokat on arvosteltu samaan tapaan kuin urosten, paras uros ja paras narttu kilpailevat rotunsa parhaan arvosta. Toisesta tulee rotunsa paras (ROP) ja toisesta vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Tämän jälkeen on vuorossa mahdolliset kasvattajaluokat.

Arvosteluperusteet näyttelyssä

Kennelliiton sivuilta:

Erinomainen (sertifikaatin arvoinen) voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla on harmoninen, tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset piirteet.
Erittäin hyvä voidaan antaa koiralle, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on tasapainoinen rakenne, ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.
Hyvä annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.
Tyydyttävä tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä, tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.
Hylätty tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on kivespuutos, hammaspuutoksia tai poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, jolla on niin vähän rodun ominaispiirteitä, etteä se ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.

Koirat, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista laatumaininnoista poistetaan kehästä maininnalla:
Ei voida arvostella. Tämä maininta annetaan koiralle, joka ei liiku, hyppii jatkuvasti esittäjänsä ympärillä tai pyrkii ulos kehästä, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai jos koira jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä ja tekee mahdottomaksi tarkastaa purennan ja hampaat, rakenteen, hännän tai kivekset, tai jos on havaittavissa jälkiä toimenpiteistä tai käsittelystä, jotka näyttävät vilpin yritykseltä tai tuomarilla on syytä epäillä, että koiralla olevaa vikaa on korjailtu (esim. silmäluomia, korvia tai häntää). Syy, miksi koiraa ei voida arvostella on kirjattava arvosteluun.

Joka luokassa neljä parasta koiraa sijoitetaan järjestykseen mikäli ne ovat saaneet laatuarvostelussa vähintään maininnan erittäin hyvä.

Näyttelysanastoa

BIS - best in show, näyttelyn kaunein
RYP - ryhmän paras
ROP - rotunsa paras (punakeltainen ruusuke)
VSP - vastakkaisen sukupuolen paras (valkovihreä ruusuke)
PU / PN - paras uros / paras narttu
ERI - erinomainen (vaaleanpunainen nauha)
EH - erittäin hyvä (punainen nauha)
H - hyvä (sininen nauha)
T - tyydyttävä (keltainen nauha)
HYL - hylätty (harmaa nauha)
EVA - ei voida arvostella (ruskea nauha)
CACIB - cacib, kansainvälinen sertifikaatti (valkoinen ruusuke)
VACA / VARACA - vara-cacib (oranssi ruusuke)
SERT - sertifikaatti (sinivalkoinen ruusuke)
VASERT - varasertifikaatti (vaaleansininen ruusuke)
KP - kunniapalkinto (liila ruusuke)
V - voittaja
JV - juniorivoittaja
PMV - Pohjoismaiden voittaja
MV - maailmanvoittaja
EUV - Euroopan voittaja
MVA - muotovalio
KANS MVA - kansainvälinen muotovalio
KAK - kasvattajaluokan kilpailuluokka
BIS-KAS - Best in Show kasvattajaluokka
BIS-VET - Best in Show veteraani PEK - pentuluokka (7 kk- 9 kk)
JUN - junioriluokka (9 kk - 18 kk)
NUO - nuorten luokka (15 - 24 kk)
AVO - avoin luokka (15 -->)
KÄY - käyttöluokka (FCI:n käyttökoirarodut)
VAL - valioluokka (Suomen muotovalio on ilmoitettava aina tähän luokkaan, jollei koiralla ole oikeutta osallistua käyttö- tai veteraaniluokkaan)
VET - veteraaniluokka (8 v -->)
KAS - kasvattajaluokka

Tittelilyhenteet

BCH - käyttövalio
DCH - vetovalio
INT - kansainvälinen
JVA - jäljestämisvalio
KVA - käyttövalio
KANS - kansainvälinen
LCH - tottelevaisuusvalio
TVA - tottelevaisuusvalio
VPVA - vesipalastusvalio
AVA - agilityvalio
M - Suomen Mestari
MVA - muotovalio
N - Norja
NORD - Pohjoismainen
NV - Pohjoismainen voittaja
PMV - Pohjoismainen voittaja
POHJ - Pohjoismainen
S - Ruotsi
SF - Suomi
FIN - Suomi
EUV - Euroopan voittaja
EUJV - Euroopan Juniori voittaja
EUVV - Euroopan Veteraani Voittaja
MV - Maailman voittaja
JMV - Juniori Maailman voittaja
PMJV - Pohjoismaiden Juniori voittaja
SCH - tottelevaisuusvalio
UCH - muotovalio
V - voittaja
VVA - vetovalio

Paluu