Mach Show eli mätsäri

Paluu

Mätsäreitä on vähän erilaisia riippuen järjestäjästä. Mätsärissä on myös erilaisia luokkia: pikkupennut ja pennut, junnut, pienet ja isot aikuiset, sekarotuiset, junior handler, look-alike, siniset ja punaiset sekä best in show. Kaikissa mätsäreissä siis ei ole kaikkia näitä ja voi olla luokkia lisääkin.

Match Show on leikkimielinen koiranäyttely, jossa erirotuiset koirat kilpailevat toisiaan vastaan. Mätsäreissä käyminen on myös erinomaista harjoitusta koiranäyttelyyn aikovalle. Totuttaa sekä ohjaaja että koira näyttelytouhuun. Mätsäri on leppoisa kilpailu, jossa sekä aloittelijat että vanhat konkarit viihtyvät.

Mätsäriin valmistautuminen

Koska mätsäri ei ole virallinen näyttely, siellä ei olla niin tiukkoja rodunomaisista ominai-suuksista. Sinne voi mennä koiran kanssa, jolla on värivirheitä, turkki leikattu lyhyeksi ja siellä voi myös pitää koiralla pinnejä pitääkseen turkin pois silmiltä, jos niin haluaa.

Koiran tulee kuitenkin olla puhdas ja takuton, joten vähintään koira kannattaa säämiskällä puhdistaa (lyhytkarvaiset koirat) ja pitkäkarvaiset harjata.

Koiraa kannattaa harjoittaa käsittelyyn (vieraan ihmisen kosketukseen, hampaiden ja korvien katsomiseen...) ja näyttelykäyttäytymiseen (kehässä kulkemiseen) mätsäreitä ennen samoin kuin virallisiakin näyttelyjä ennen. Oikeanlaista kävelyä, seisontaa jne. Täytyy myös varmistaa, että koiran rokotukset ovat kunnossa.

Mukaan täytyy/ kannattaa ottaa:

  • Rokotustodistus
  • Näyttelyhihna
  • Juomavettä koiralle
  • Hakaneula tai jokin muu kiinnitysväline koiran numerolle
  • Koirankakkapusseja
  • Makuualusta koiralle ja/tai oma koppi/häkki (nämä eivät välttämättömiä, mutta esim. ulkonäytöksissä sateen sattuessa koppi/häkki tarjoaa oivan suojan koiralle)
  • Ruokaa ja namuja tarvittaessa (päivästä voi toisinaan tulla pitkä)
  • Pyyheliina
  • Talouspaperia (sisähalleissa tarvittava)
  • Iloinen ja kärsivällinen mieli

Käyttäytyminen näyttelyissä

Koska mätsäreissä yleensä on paljon koiria, välillä pienissäkin tiloissa, täytyy muistaa, että kaikki koirat eivät pidä siitä, että niiden "oman" alueen yli astelee muita koiria. Ilman koiran ohjaajan lupaa ei saa antaa oman koiran (vaikka se olisi kuinka kiltti) mennä toisia haistelemaan.

Koiran ulosteet pitää myös mahdollisuuksien mukaan siivota pois. Hiekasta on pisuja paha poistaa, mutta läikän voi peittää kengän avulla kuivaa hiekkaa laittamalla. Jos pisu on tullut muoville tms. materiaalille, se pyyhitään pois. Isompi hätä luonnollisesti noukitaan koirankakkapussiin ja laitetaan alueelta löytyviin roskiksiin. Ei ole kiva, jos itse tai oma koira astuu juuri ennen kehään menemistä toisten tekemiin kökköihin.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia sääntöjä vältytään turhilta kahinoilta ja ikäviltä yllätyksiltä.

Kehässä

Kehään Match Show:ssa mennään luokittain. Joitakin kehiä voi olla käynnissä myös yhtaikaa. Kehään mennään yleensä pareittain, mutta jotkut tuomarit haluavat yleissilmäyksen koko luokasta ensin. He pyytävät tällöin kaikkia luokkaan kuuluvia kiertämään kehää haluamallaan tavalla. Yleensä esim. pentuluokassa on kovin erikokoisia koiria, joten monesti tuomari pyytää ensin jakamaan koirat kahteen riviin niiden koon perusteella ja sitten kierrättää isot ja pienikokoiset erikseen kehää ympäri.

Kuitenkin jako punaisiin (=parempi) ja sinisiin tehdään yleisimmin pareittain. Jos luokassa on pariton määrä koiria, yleensä viimeiseen kehään otetaan kolme koiraa. Pienillä koirilla on toisinaan käytössä pöytä, jossa tuomari käy koiran läpi, mutta kaikissa mätsäreissä ei tätä ole. Silloin koira seisotetaan maassa, kuten isokokoisetkin koirat.

Kun luokan kaikki koirat ovat saaneet joko punaisen tai sinisen nauhan, kutsutaan kehään kaikki sinisen nauhan saaneet koirat ja tuomari voi jälleen jakaa koirat pienempiin osiin, jos näitä on kovin paljon. Yleensä tuomarit tässäkohtaa ensin valitsevat joukosta ne, jotka jatkavat, joko tasan palkintojen määrän verran tai hiukan enemmän. Muut lähtevät kehästä ja kehään jääneet vielä kiertävät kehää tuomarin pyyntöjen mukaan. Pian tuomari näyttää, kuka on viimeisin palkinnon saaja ja siitä sitten eteenpäin, kunnes enää kaksi koiraa kisaa ykköspaikasta.

Ja lopuksi vielä, niissä mätsäreissä, missä on best in show -kisa, kaikkien luokkien ykköset kisaavat keskenään ja näistä valitaan sen mätsärin paras koira.

Palkinnot

Palkintopaikkoja on yleensä kolmesta kuuteen. Toisissa mätsäreissä on pokaalipalkinto ja sen lisäksi jotain ruokanäytepusseja ja toisissa taas isompia tai pienempiä ruokapusseja, yleensä kuitenkin jotain koiralle itselleen. Lastenkehästä voi olla palkintona myös leluja, mitä nyt järjestäjä onkin keksinyt ja saanut aikaiseksi.

Arvosteluperusteet mätsärissä

Mätsärissä ei ole virallista arvostelusääntöä. Kukin tuomari painottaa niitä asioita, joita itse koirissa arvostaa. Kuitenkin koirien tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia. Tuomarit eivät voi tietää kaikkien rotujen rodunomaisia piirteitä, joten näitä ei heiltä voi vaatiakaan. Lisäksi kahden koiran keskenään paremmuusjärjestykseen pistäminen ei tarkoita sitä, että koira olisi huono, vaikka se saisikin sinisen nauhan. Se nyt sattui olemaan siinä parissa kakkonen syystä tai toisesta sen tuomarin mielestä.

Kehäkäyttäytyminen luonnollisesti voi vaikuttaa arvosteluun, kovin arkaa koiraa on paha lähempää tutkia ja koska mätsäri on kuitenkin leikkimielinen kisailu, ei siellä ole tarkoitus aiheuttaa koirille lisäkammoja väkisintehdyistä kontakteista, siinä mennään paljolti koiran ehdoilla. Aran koiran käsittelytotuttelu pitäisi tehdä muualla kuin kehässä.

Joka tapauksessa jokainen mätsäri on kokemusta koiralle ja koiran ohjaajalle. Rentoja ja mukavia näyttelyharjoituksia ja iloista ajanviettoa samanhenkisessä seurassa!

Paluu