Coton de Tuléar, Kissi

* Tietoa * Harrastukset * Tulokset * Coton de Tuléar * Muuta *

Perustiedot

Syntymäaika: 11.6.2006
Virallinen nimi: Nerocas Beautiful Kiss
Kotinimi: Kissi
Rotu: Coton de Tuléar
Sukupuoli: Leikattu narttu
Tunnistusmerkintä: Sirutettu syksyllä 2006
Kasvattaja: Maria Rauhala, kennelnimi Nerocas
Omistaja: Birgit Hiironen
Koiranetin jalostustieto: Löytyy Täältä

Luonne ja ominaisuudet

Pentuna, 2kk - 6kk
Rohkea, avoin, tuttavallinen kaikkien kaveri. Viihtyy porukassa, mutta pärjää myös yksikseen. Leikkii toisten kanssa mielellään, mutta keksii tekemistä myös omin voimin. Seurantaa vaati, jottei purkanut energiaansa kiellettyyn toimintaan. Hampaita käytti herkästi ja joka paikka/asia käytiin läpi. "Saako tätä tehdä?", "Ai, ei vai, no entäs tätä?", "Oletko nyt ihan varma, jos ihan vähän vaan?"... =o)

Ensialkuun väisti isompia ihmisiä mieluusti pöydän, tuolin tai lipaston alle, jos tulija eteni vähääkään kovempaa vauhtia. Tuli sitten heti esiin ja lähti seuraamaan, jos mielenkiinto ajoi siihen suuntaan. Muutoinkin oli sellainen "kolopesijä". Tykkäsi suojaisista paikoista, pöydän alla, seinän nurkassa oli mukavan rauhallista ja viileää.

Ärisi, kurisi, murisi ja haukkui, kun yrittis saada toisia (ihmisiä, koiria, kissoja) leikkiin kanssaan tai muutoin vain huomiota osakseen. Kissat hävisivät yleensä heti, kun tämä peli alkoi, mutta silti kokeili vielä toistekin. Sitkeä sissi.

Nuorena, 6kk -
Kissi on erittäin vieraanvarainen - ottaa ystävällisesti ja innolla kaikki vastaan, varautuneisuudesta ei ole tietoakaan, vaikkei ole myöskään kovalla tohinalla ihan kaikkia tervehtimässä. On kiva matkustaja, pysyttelee kopissaan tyytyväisenä ja jos ehtii, nukkuu. Eikä ole tullut pahaa oloakaan kertaakaan, vaikka välillä ollaan suoraan ruokailun päälle ajelemaan lähdetty. Kyläilyillekin on neiti mukava ottaa, kun on rohkea ja tutkii äkkiä paikat - sen jälkeen on kuin kotonaan. Ventovieraitakin kohtaan näyttää olevan ihan avoin, eikä pelkää. Tarkkana kuitenkin ensialkuun seuraa, missä kuljen, mutta tästä vaiheesta pääsee melko nopeasti ohi. Vaikkei ollut vielä sisäsiisti, ei ole kertaakaan hätiään vieraisilla ollessamme sisälle tehnyt - jaksoi pidättää, kunnes pääsi ulos. Ja viihtyi hienosti sylissä, kun ei ollut mahdollisuuksia muutoin seurata toisen touhuja (kahvittelujen aikana esim.). Eikä ole lainkaan hanakka käyttämään ääntään, kun ollaan kodin ulkopuolella, vaikka kotioloissa ääntä kyllä löytyy.

Sisäsiisti Kissi on ollut noin seitsenkuisena, mitä nyt ihan pari vahinkolätäkköä on tullut, lähinnä innostumisen seurauksena.

Tyypilliseen cottonin tapaan Kissi saa useita hepulikohtauksia päivittäin. Juoksee pientä ympyrää, vaikka pöydän ympäri, jollei muutoin tilaa löydy, kun menojalkaa vipattaa. Pihalla tykkää eritoten hepuloida ja monta kertaa saa Miminkin juoksuun mukaan. Iloista hyppelyä ja haukuntaa unohtamatta. Tykkää maata takatassut oikosenaan tai köllötellä selällään vatsa pystyssä, silloin kun on tauon paikka - ja vaikka keskellä lattiaa.

Kissi oppii myös asioita todella nopeasti. Osasi puolivuotiaana odottaa, istua, seisoa, mennä maahan, antaa tassua, pyöriä ja tanssia. Pikkuhiljaa tulee uusia asioita opiskeltua, lähinnä emännän laiskuudesta johtuen ei kovin ripeään tahtiin. Tietää myös lenkeillä, mitä tarkoittaa yli (tie ylitetään), reuna (siirtyy tien reunaan), ohi (ohitetaan esim. joku roska tienpientareella tai joku muu kiinnostava asia). Kissi myös ottaa kontaktia hyvin ja pihalla ollessammekin seuraa tarkkana, missä liikun. Oma nimi toimii kutsusta, joten tänne-sanaa emme ole pahemmin käyttäneet, mutta silti tulee, kun tällä kutsutaan. Oppinut varmaan matkimalla Mimiä.

9kk:n ikäisenä Kissi aloitti haukkumaan kaikkea kaikkialla, murisemaan herkästi. Mörköikä taitaa painaa päälle, vähän kaikki asiat tuntuvat pelottavan. Ja kun haukun aloittaa, Mimi lähtee todella helposti siihen mukaan, eli huushollissa kaikuu välillä ihan kiitettävästi ihan turhaankin. Köllii välillä lattialla selällään, massu avoimena, jalat levällään - ja murisee jollekin kaukana kuuluvalle äänelle... Toivotaan, että tämä kausi menee ohi pian.

Aikuisena
Varsin energinen tapaus vielä aikuisenakin meidän Kissi-missi -neitosemme on. Jos osaa lököillä rennosti vatsa pystyssä keskellä lattiaa toisinaan, niin usein on myös kerjäämässä muita leikkiin kanssaan. Kotioloissa Kissi on varsin haukkuherkkä ja toisinaan myös selällään köllötellessään murisee jollekin, mitä kukaan muu ei edes kuule. Omaa reviiriään vahtii tosi tarkkaan, vaikka sitten muualla onkin selvästi hiljaisempi tapaus.

On myös aina ensimmäisten joukossa vastaanottamassa kaikki vieraat ja tervetulleeksi toivottamassa, varautuneisuudesta ei ole tietoakaan.

Kova on keräämään kaikki herkut itselleen ja samaten parhaimmat lelut - ja vahtii niitä sitten, ettei muut koiruudet saa niitä häneltä napata. Ihmisistä taas ei ole niin väliä. Toisinaan on vain hämmästyneen näköinen, kun kerätyt herkut levitetään kaikkien saataville, kun hän on suuren työn tehnyt ja saanut aarteet kaikki itselleen.

Sylissä viihtyisi kovasti, mutta kun tulee kuuma. Asettuu sitten monesti jalkojen vierelle ja siinä sitten pusuttelee varpaita aina välillä. Hellyyttä osaa näyttää. Ja perheen pellenä välillä kyllä menee viirona paikasta toiseen, niin että muut koiruudetkin pyörittelevät silmiään vaan. Tassut sutivat tyhjää vaan mutkissa (tai sitten tömähdetään ovea/seinää päin - pehmusteethan on omasta takaa), kun vauhtia riittää. Suu aina suloisessa virnistyksessä, vähintään hymyssä.

Ensimmäinen...

...automatka
4.8.06/ Kotiutuminen Askaisista Nousiaisiin kuljetuskopissa, itkien koko matka (noin 10 min). Kotona kopista ulos heti, kun ovi aukaistiin, vaikka Mimi oli uteliaana haistelemassa tulokasta miltei puoliksi kopissa itsekin. Ollut kuin kotonaan heti tämän jälkeen.
...lelu

...ihmisvieraat
5.8.06/ Anoppi ja miehen veli Heikki - kellarissa olevien putkien eristämisoperaatio. Kissi otti vieraat rauhallisesti vastaan - Mimi hoiti tämän tervetulohaukkumispuolen ihan yksin.
...ukkonen
16.8.06/ Ensimmäinen jyrähdys (mikä tutisutti taloamme) sai Kissin juoksemaan kipittäen suoraan kukkapöydän alle huoneen nurkkaan turvaan. Kun kukaan muu ei ollut asiasta moksiskaan, tuli sieltä hetken päästä pois ja seuraavan jylyn kohdalla katseli kattoon ja tämän jälkeen ei ole noteerannut meteliä lainkaan. Hienosti siis tottui tähän yllättävään ja suunnittelemattomaan asiaan.
...sade
16.8.06/ Kissin ilme oli hyvin kummastunut, kun sateessa käytiin pissillä pihalla. Katse oli kysyvä: "Mitä sä mua ruiskit tolla vedellä?", ennenkuin tajusi, että sieltä sitä tulee taivaan täydeltä ihan ilman ruiskimattakin. Tassujen ja vatsan kastuminen ei tuntunut pientä kuitenkaan lainkaan haittaavan. Toisella ulkoilulla ei noteerannut veden ripsottelua enää ollenkaan. Sataa tai ei sada, hädät pystyy kuitenkin hoitamaan. =o)
...kyläily
14.8.06/ Mietoisiin ajo (noin vartti), pientä itkun tuherrusta alkumatkasta, sitten hiljennyttiin. Vieraalla pihalla vipeltelyä, vieraiden aikuisten ja lasten hellittelyjä ja käytiinpä tutustumassa perheen kilpikonnaankin! Kotimatka sujui rauhallisesti, ei itkua.
...kyläily koiraperheeseen
15.8.06/ Raisioon siskoni perheen luo, jossa ensin tutustuttiin vähän pihaan, lapsiin ja kun perheen koirat tulivat lenkeiltänsä, myös näihin. Kissi oli vähän väsynyt ja otti tirsat sylissäni kahvitellessamme, mutta sen jälkeen meno oli aikamoista taas. Menomatkalla pientä itkua aika ajoin, kotimatka nukuttiin.
...koiravieras
20.8.06/ Veljeni Nella-pinseri tuli tutustumaan Kissiin ja Mustikseen ensimmäistä kertaa. Oli vähän hämmentynyt, että Mimi-koira, KAKSI kissaa, niin mikä SÄÄ (Kissi) sitten oot? Iloissaan silti kaikki toisistaan olivat, vaikka Nella tuntui olevan kaikkein eniten kiinnostunut Mustiksesta. Siis alkuinnostuksen jälkeen, jonka aikana hyppivät ripaskaa Mimin kanssa... =oD
...päivän yksinolo
28.8.06/ Arki alkoi ja loman jälkeen työt. Varsinaisestihan Kissi ei siis aivan yksin joutunut olemaan, mutta ilman ihmisiä. Kolme karvaista otusta kaverina koko ajan. Matto mytyssä, hädät siellä, missä pitikin, eikä ongelmia! Hienosti suoriuduttu!
...tuhottu esine

Syyskuun alkupuolella alkoi maton "tappaminen". Päiväsaikaan tämä saa melkoista kyytiä. Kissi aloittaa ja kissat jatkavat. Vielä on kuitenkin käytössä, ettei täysin piloilla ole, mutta kyllä jo "käyttö" näkyy...

...kylpy

10.9.06/ Ruohonleikkuun kunniaksi tulleet vihreät tassut ja massun alusta toimivat kimmokkeena kylvylle. Vielä ei olisi muutoin ollut pakko kylvettääkään, kun turkki pysyy hienosti harjauksella kunnossa, eikä ole ollut mitään ongelmia. Hienosti meni kylpy, suihku, kuivatus. Jälkeen-kuvan tosin nappasin jo, kun Kissi vielä oli hiukan kostea, että tuosta aavistuksen on "pulleampi" nyt. Vihreys kuitenkin tassuista ja rinnuksista häipyi.

...Mätsärikokemus

28.10.06/ Ensimmäinen mätsärikokemus Liedon Koirakondiksen hallilla. Väkeä ja koiria AIVAN hurjasti. Kissi käyttäytyi varsin mallikkaasti. Tulokseksi sinisten kakkonen ja palkinnoksi iso pussi Eukanuban pentunappulaa! Kyllä tuon neitosen kanssa kelpaa maailmalla kulkea! =o)

...lumi
31.10.06/ Niin se lumi tuli. Ei kylläkään yllättäen. Kylmiä ilmoja ollut jo vähän aikaa ja paljon tiedotettu uutisissa tulevista lumipyryistä. 20 senttiä luvattiin lunta, noin kymmenen senttiä tuli (märkää ja painavaa). Kissi ovelta hiukan kummastellen valkoista töhnää haisteli ja sitten kipitteli kuin olisi aina lumessa mennyt. Ei saanut hepulikohtausta, käytti autonrenkaan väylää polkuna ja pari kertaa pomppeli nurmen päällä olevassa lumessa, tekipä isommat hädätkin lumeen, vaikka sitä vähän itse hieman pelkäsin, että kuinkas käy. Ei siis mitään outoa maan päällä, ajattelee Kissi lumesta.
...takku
17.11.06/ Apuva! Ensimmäinen takku löytyi! Korvan takaa, pieni, mutta pippurinen. Saatiinhan se pois, mutta esimakua saatiin jo, kuinka kinkkisiä voivat takut olla. Ei olla vielä saatu takunpoistoainettakaan hankituksi, kun ei olla pidetty sillä kiirettä. Nyt lisätään sekin kauppalistalle.
...juoksu
13.2.07/ ekat veritipat nähtävissä. Kissi nyt aika tarkkaan kahdeksan kuukautinen. Kovasti on haju- ja ääniherkkänä tytteli, kummastelee olotilaansa itsekin, mutta muutoin oma energinen itsensä. Ehkä "puheliaampi" hieman ja pyytelee ulos ahkerasti - miehenkipeys alkaa vaivata...
...ilmapallo
30.4.07/ Vappu tuli ja ilmapallot! Ensin Kissi oli aivan hämmästyksissään, että mitä kamalaa nyt on tapahtumassa kun Lauran keuhkot ilmiselvästi tuli suusta ulos... Kun huomasi, että Mimi ei ollut moksiskaan, seuraili tilannetta ensin sivummalla ja lopuksi sitten jo mennä töksäytti yhtä palloa, joka lensi sitten tietysti karkuun. Sen perään olikin kiva lähteä. Pallon puhkeaminenkaan ei aiheuttanut ongelmia, sitten haettiin saaliiksi toinen pallo. =o)