Ulkoilu kissan kanssa

PaluuKaikki kissanomistajat haluavat kissallensa hyvän elämän, mutta näkemykset ulkoilusta poikkeavat toisistaan kovasti.

Ensinnäkin laki sanoo selkeästi, että kissa ei saa poistua omistajan tontilta jos se ulkoilee vapaasti. Kissa ei ole kuten koira, laumauskollinen ja tottelevainen. Kissa voi näennäisesti totella, kun itse olet paikalla, mutta poissaollessasi kissa tekee, mitä tahtoo. Kissa on kissa, eikä ikinä voida olla varmoja, että se pysyy pihassa. Oman piha-alueensa ulkopuolella liikkuvaa kissaa ei toki saa tappaa, se ei ole siis lainsuojaton, mutta sen voi ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläintaloon, josta omistaja voi sen lunastaa takaisin korvausta vastaan.

Kissa tekee vahinkoa esimerkiksi käyttämällä lasten hiekkalaatikkoja vessanaan, hyppäämällä vauvan vaunuihin, jättämällä kynnenjälkiä autoihin, pissimällä nurkkiin ja toisinaan jopa kuivumassa oleviin pyykkeihin. Kissat myös haittaeläinten lisäksi verottavat luonnosta rauhoitettujakin eläimiä (mm. päästäisiä, maamyyriä), koska sehän vain toteuttaa sisäisiä pyydystysvaistojaan.

Kissalle itselleenkin vapaanaolosta on vaaroja: joku voi ajaa kissan päälle (jopa omistajat joskus itse erehdyksessä, kun kissa tulee tuttua autoa vastaan), joku voi kiusata sitä, jopa varastaa sen, metsän pedot voivat napata kissoja ravinnokseen (huuhkajat, supikoirat, ketut, jopa varikset voivat kissoja viedä, puhumattakaan ilveksistä, susista ja karhuista), toisen reviirin kissan kanssa voi tulla tositappelu myös (meillä esimerkiksi naapurin kissa veti omalta aralta kissaltamme vatsan auki rappusillamme, selvittiin tästä onneksi, mutta oli jo katastrofin ainekset ilmassa), kissa voi jäädä metsästysansaan, se voi syödä rotanmyrkkyä saaneen saaliin, se voi loukkaantua kiipeillessään ja kitua jalka poikkinaisena jossain pusikossa, se voi myös jäädä naapurin ulkovarastoon/aittaan/puutarhavajaan loukkuun.

Sisäkissa on onnellinen kissa, jos se saa toteuttaa itseään kissamaisella tavalla. Kissan omistaja on vastuussa siitä, että kissalla on tarpeeksi aktivointia ja virikkeitä sisällä. Kissa nauttii myös omistajan kanssa yhdessä puuhaamisesta, vaikkei varsinaisesti laumaeläin olekaan. Kissa ei ole vain koriste! Jos mahdollista, kissalle voi rakentaa ulkotarhan tai verkottaa parvekkeen, jossa se saa haistella mielenkiintoisia hajuja ja jossa sillä on kiipeilymahdollisuus. Monet kissat tottuvat myös ulkoilemaan valjaissa, ja saavat mukavaa vaihtelua ja virikkeitä metsälenkistä.

Paluu