Kissan kastrointi/sterilointi

PaluuPennunkin voi jo kastroida/steriloida, silloin käytetään termiä varhaiskastraatio/-sterilisaatio. (Lisätietoa/ tutkimustuloksia löytyy täältä ja täältä. Jotkut eläinlääkärit eivät tätä suostu tekemään vedoten vanhanaikaisiin käsityksiin. Kissanomistajan ei kuitenkaan tarvitse odottaa ensimmäistä kiimaa, eikä naaraskissaa tarvitse pennuttaa ennen leikkausta. Nämä ovat vain sitkeässä olevia uskomuksia, jotka eivät perustu mihinkään tietoon eikä tutkimukseen. Kissa lisääntyy vaistonvaraisesti, eikä suinkaan siksi, että se haluaa tulla äidiksi tai isäksi. Kissa ei tiedosta vanhemmuutta, eikä se näin ollen jää mistään paitsi, jos se ei saa lisääntyä. Toinen sitkeästi elävä harhakäsitys on se, että jos kissan leikkuuttaa liian aikaisin, se jää pienikokoiseksi. Tämäkään käsitys ei pidä paikkaansa. Kasvuhormonit eivät erity lisääntymiselimissä.

Toimenpide

Narttukissan sterilaatiossa kissalta poistetaan munasarjat ja kohtu. Uroskissan kastraatiossa poistetaan kissalta kivekset. Toimenpide ei kestä kauan ja kissat ovat yleensä jo samana tai seuraavana päivänä miltei entisellään. Mitä nuorempana operaation tekee, sitä turvallisempi se kissalle on - ja nopeampaa toipuminen.

Vaikutukset ja Hyödyt

Kissan elämänlaatu paranee, kun se leikataan. Kollikissalla on yksi ainoa kiima-aika, joka alkaa sen ollessa noin puolivuotias ja kestää läpi kissan iän. Sukukypsä kolli haluaa ulos, toisinaan hyvinkin aggressiivisesti ja sitkeästi. Leikkaamattomat kollikissat saattavat myös sisälläkin merkkailla reviirinsä nurkkia. Nartulla kiima-aikoja tulee keväästä syksyyn jopa kahden viikon välein. Narttukissa mouruaa silloin voimakkaasti, mönkii lattialla ja saattaa jopa käyttäytyä aggressiivisesti omistajiaan kohtaan. Leikattuna kissa viihtyy paremmin kotona ja monista tulee huomattavasti sosiaalisempia. Nartulle ei leikkauksen jälkeen enää tule kiima-aikoja. Leikkauksen jälkeen riski sairastua esim. kohtutulehdukseen poistuu kokonaan. Kissojen ehkäisypillerit on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. Myös kissan omistajan elämä on helpompaa, kun kissan hormoonitoiminta vähitellen lakkaa. Se ei enää mourua ulko-ovella ja pissakin tuoksuu vähemmän epämiellyttävälle.

Paluu