Kissan ruokinta

Paluu
Kissat syövät harvoin enemmän kuin tarvitsevat. Kissalle pitäisi ruokaa tarjota vapaasti tai 2-3 krt päivässä. Kastroidulle tai steriloidulle lemmikille ei ruokaa kuitenkaan saisi tarjota vapaasti lihoamistaipumuksen vuoksi.

Kissa on lihansyöjä, joka ei tule ilman tauriinia toimeen, kasvissyöjää kissasta ei siis saa, vaikka kuinka tarkkaan ravintoaineita ja vitamiineja/hivenaineita miettii. Valmiit kissanruoat on kaikkein helpoin tapa, koska näitä on eri ikäisille ja eri tarpeisiin ravintoarvoiltaan jo valmiiksi katsottuja sekä kuiva- että tuoreruokia. Lisäravinteita ei yleensä tarvita. Ruokinnan muutokset on tehtävä vähitellen, muuten kissa voi reagoida muutokseen vatsansa kautta, eli saada ripulin.

Kissat ovat erityisen taipuvaisia virtsakiviongelmiin. Varsinkin uroskissoilla (voi esiintyä nartuillakin) ne voivat aiheuttaa tukoksia virtsatiehyeissä. Se tekee virtsaamisen vaikeaksi ja kivuliaaksi. Paha tukos estää kokonaan virtsaamisen ja vahingoittaa munuaisia. Kissan vähäinen aktiivisuus, riittämätön vedensaanti, geneettiset tekijät, häiriö happotasapainossa ja liiallinen magnesiumin määrä ravinnossa voivat kaikki aiheuttaa virtsakiviä.

Huom! Koska kissan laihduttaminen on todella hankalaa (syömättä ei saa olla, paasto on kissalle vaaraksi) ja hidasta, on paras keino ylipainon hoitoon välttää lihavuus ajoissa. Pulskat kissat ovat monen mielestä söpöjä, eikä pieni pyöreys olekaan katastrofi, mutta etenkin kissan lähestyessä keski-ikää on syytä säännöstellä ateriamääriä.

Puhdasta vettä tulee kissalle olla myös aina tarjolla, vaikka varsinkin tuoreruokaa syövät kissat tuntuvatkin kovin harvoin vesikupilla käyvän. Ehdottoman tärkeää kuivamuonaruokinnalla!

Kissan terveelliseen ruokavalioon eivät kuulu:
Maito (lehmänmaito ei sovi kissoille) - sekoittaa helposti aikuisen kissan vatsan
Raaka järvikala - matoja, tuhoaa b-vitamiinia elimistöstä
Liialti tarjottu kala ja sisälmykset - rasittaa kissan maksaa, keltarasvataudin uhka
Ihmisille tarkoitettu tonnikala - suolaista
Maustetut ruoat - sekoittaa helposti nestetasapainon
Ihmisen ruuantähteet tai muut hiilihydraattipitoiset ruoat - kissa on lihansyöjä
Koiranruoka - liian hiilihydraattipitoista sekin
Raaka kananmunan valkuainen - tuhoaa b-vitamiinia elimistöstä
Pilaantunut ruoka
Liiallinen herkkujen napostelu (kinkut leivän päältä, juustot jne.) - suolaista ja paljon lisäaineita

Paluu