Kissan pariutuminen

Paluu

Mieti ensin

  • Huolehdi siitä, että samassa taloudessa asuvat kissat ovat rokotettuja ja madotettuja ennen astutusta.
  • Anna astuttaa kissasi vain, kun sinulla on jo valmiit hyvät kodit kaikille pennuille.
  • Älä myöskään astuta liian nuorta kissaa. Nartun on oltava sekä fyysisesti että psyykkisesti valmis.
  • Testaa emo ja isäkandidaatti tarttuvien tautien, kuten kissan aidsin (FIV) ja leukoosin (FeLV) varalta. Eli älä anna kissan noudattaa luonnollisia vaistojaan omin nokkineen.
  • Olet valmis varmistamaan, että kissa on tiineyden ja erityisesti sen jälkeen maitoa tuottaessaan hyvin ravittu.

Kiima-aika

Kissat ovat äänekkäitä, moniavioisia ja kiihkeitä sukupuolielämässään. Jos kissa leikataan jo nuorena, tätä ei luonnollisestikaan pääse näkemään. Naaras hallitsee parittelun kulkua ja sallii uroksen astua vain silloin kun se itse haluaa ja on siihen valmis. Kissat parittelevat toistuvasti koko päivän. Jos parittelua ei tapahdu usein, munasolut eivät irtoa. Jollei munasolun irtoamista tapahdu, alkaa kiima taas kahden-kolmen viikon kuluttua uudestaan. Käytännössä voi sanoa, että narttu pitää vain muutaman viikon huilaustaukoja ja jatkaa taas kun energiaa on kerättynä tarpeeksi.

Kiiman ensimmäiset oireet naaraalla ovat kasvava levottomuus. Naaras virtsaa useammin ja ilmaisee virtsan hajulla lähiseudun uroksille alkavasta kiimastaan. Pian naaras alkaa mouruta ja kutsua miltei kärsivällä äänellä kolleja. Se ilmoittaa olevansa vastaanottavainen. Jollei tosiaan tiedä naaraan seksuaalikäyttäytymisestä mitään, voi erehtyä luulemaan kissan huutoa ja lattialla ryömiskelyä tuskatilaksi.

Kollikissa on aina seksuaalisesti vireessä. Kastroimaton uros päivystää alueellaan, jonka se merkitsee virtsalla. Se reagoi välittömästi naaraan hajuviesteihin ja kutsuhuutoihin, jotka kertovat naaraan olevan valmis. Yleensä uros ei kuitenkaan ole ainoa kolli, jonka naaraan seksuaalinen tila on herättänyt. Dominoivat urokset käyttävät pelottelua tai raakaa voimaa oikeudestaan paritella ja tähän voi mennä aikaa. Pariskunnan kosiskelumenot ovat kuitenkin pikaiset.

Pariutuminen

Usean astumisen jälkeen munasolut irtoavat ja tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että parittelu on tapahtunut usean eri uroksen kanssa. Eli monesti vapaana pariutuvien kissojen pennuilla onkin eri isiä.

Paluu