Surkuhupaisa päätös Kennelliitolta

Paluu
Tampereen käräjäoikeudessa tuomittiin syksyllä 2004 kaksi naista ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja päiväsakkoihin koirien salakuljetuksesta ja siihen liittyneistä veropetoksista.
- Eläinten ystävä 1/2006 - Laura Uotila -

Lisäksi naisten katsottiin syyllistyneen eläinsuojelurikkomuksiin ja kirjanpitorikkomuksiin ja kirjanpitorikokseen. Käräjäoikeus tuomitsi naiset myös liiketoimintakieltoon, mutta Turun hovioikeus kumosi kiellon viime vuonna.

Naiset olivat salakuljettaneet koiranpentuja pääasiassa Virosta ja Venäjältä. He toivat Suomeen vähintään 180 koiraa vuosina 1998-2002. Osan koirista naiset toivat tullin läpi itse, osa tuli yhteyshenkilön mukana. Pentuja tuotiin Suomeen mm. kasseihin, huppuihin ja autojen vararenkaisiin piilotettuina. Koirat myytiin eteenpäin 600-800 euron hinnalla.

Molemmilla tuomituilla naisilla on Suomen Kennelliiton myöntämä virallinen kennelnimi. Kennelnimillään he kasvattivat ja rekisteröivät rotukoiria salakuljetustoimintansa lisäksi. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Kennelliitto asetti kasvattajat väliaikaiseen rekisteröintikieltoon ja vei asian oman kurinpitolautakuntansa käsiteltäväksi.

Tämän vuoden alussa Kennelliiton kurinpitolautakunta kuitenkin tuli siihen tulokseen, että se ei voi määrätä kasvattajille rangaistuksia. Siten myös kasvattajien rekisteröintikielto on kumottu ja naiset voivat jatkaa kasvatustoimintaansa Kennelliiton alaisuudessa.

Molemmat kasvattajat ovat aikanaan allekirjoittaneet Kennelliiton kasvattajasitoumuksen, jonka mukaan kasvattaja on tietoinen mm. Suomen koiria koskevista laeista ja asetuksista. Toinen naisista ei ollut asian oikeuskäsittelyn aikana enää Kennelliiton jäsen, mutta myös muut kuin jäsenet voivat rekisteröidä pentujaan Kennelliiton rekisteriin.

Kurinpitolautakunnan tulkinnan mukaan Kennelliiton säännöt koskevat vain harrastustoimintaa - eivät siis ammattimaista koirien salakuljetusta. Koska käräjäoikeus ja hovioikeus tuomitsivat naiset "ammattimaisesta ja laajamittaisesta koirien myynnistä ja kasvatuksesta", ei kurinpitolautakunnan mielestä heille voida määrätä Kennelliiton sisäisiä kurinpitorangaistuksia.

Eläinsuojelulaki ja -asetus määrittelevät ammattimaiseksi koirien pidoksi toiminnan, jossa henkilö säännöllisesti myy tai välittää koiria tai ottaa niitä hoitoon tai koulutettavaksi tai jossa hänellä on kasvatuksessaan vähintään kuusi synnyttänyttä narttua. Suomessa on vähintään kymmeniä Kennelliittoon pentunsa rekisteröiviä koirien kasvattajia ja koirankouluttajia, joiden toiminnan voidaan katsoa täyttävän edellä mainitut ammattimaisuuden piirteet.

Kurinpitolautakunnan päätös asettaa kaikki nämä henkilöt mielenkiintoiseen valoon: Kennelliiton säännöt eivät näytä lainkaan koskevan ammattimaisesti koiria kasvattavia ja kouluttavia, ei edes silloin kun nämä ovat Kennelliiton jäseniä.

Kennelliitto on kampanjoinut SEY:n mukana koirien salakuljetusta ja pentutehtailua vastaan. Salakuljetuksesta tuomittujen kasvattajien rekisteröintikiellon kumoaminen antaa kuitenkin sen kuvan, että koirien salakuljetus koirankasvatuksen oheistoimintana olisi Kennelliiton mielestä hyväksyttävää.

Ammattimaisen koirankasvatuksen nimike olisi siis syytä kiireimmiten lisätä Kennelliiton sääntöihin ja sääntöjen tulkintaa tiukentaa nykyisestä, mikäli Kennelliitto haluaa säilyttää uskottavuutensa koirankasvatuksen ja koiranpidon eettisyyden korostajana.

Paluu